NM

APOTA, solidară cu fermierii. Ce acțiune plănuiesc astăzi transportatorii în inima capitalei? (UPDATE)

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) își exprimă solidaritatea cu acțiunile de protest inițiate și desfășurate de către Federația Națională a Fermierilor din Moldova și de către susținătorii acesteia. Într-un comunicat de presă expediat pe 18 decembrie, reprezentanții acesteia au anunțat că o coloană de mijloace de transport va semnaliza astăzi în centrul Chișinăului.

UPDATE (10:15) Reprezentanții APOTA au precizat că acțiunea planificată va avea loc în fața parlamentului.

Reprezentanții APOTA susțin că politica bugetară propusă în prezent este „antipopulară și antieconomică”.

„APOTA împărtășește viziunea reprezentanților sectorului agricol privind necesitatea adoptării urgente a măsurilor bugetar-fiscale îndreptate pentru menținerea activităților din sectoarele economiei, precum și menținerea locurilor de muncă și condamnă atitudinea cinică și batjocoritoare a guvernării față de cerințele protestatarilor. În semn de solidaritate cu fermierii, azi 18 decembrie 2020 o coloană de autobuze/microbuze se va deplasa și va semnaliza în Piața Marii Adunări Naționale”, se arată în declarație.

Mai mult, reprezentanții APOTA au îndemnat patronatele din alte ramuri, în special din ramurile economiei care au fost grav afectate de criza pandemică (turism, HoReCa ș.a.) să se alăture protestului inițiat de agricultori.

„Pentru a ne apăra businessul și a menține locurile de muncă a angajaților noștri ne-a rămas doar calea protestelor împotriva indiferenței și incompetenței funcționarilor publici cărora le achităm salarii. Dacă pentru anul 2021 dorim să prevenim creșterea poverii fiscale pe fundalul unei reduceri drastice a veniturilor, concedierile și falimentările în masă, dezmățul organelor de control trebuie să dăm dovadă de curaj și să urmăm exemplul agricultorilor”, au menționat cei de la APOTA.

***

Câteva zeci de fermieri protestează de mai multe zile în centrul capitalei. Pe 16 decembrie, aceștia au venit cu tractoarele în fața clădirii legislativului, unde urma să se desfășoare ședința plenară. Între aceștia și poliție au izbucnit ciocniri violente, iar Inspectoratul General al Poliției susține că 4 polițiști au fost răniți.

Fermierii au protestat și joi în centrul Chișinăului. Ei au blocat circulația de pe bulevardul Ștefan cel Mare și au cerut ca deputații care au aprobat în grabă proiectele de legi importante să explice, în ce redacție au aprobat noua politică bugetar-fiscală. De asemenea, fermierii au cerut demisia guvernului lui Ion Chicu.

În replică protestatarilor, socialiștii au explicat că în redacția politicii bugetar-fiscale pe care au aprobat-o au îndeplinit cerința principală a fermierilor — au păstrat costa TVA la nivel de 8% pentru produsele agricole. Și au promis că vor aloca pentru subvenții suplimentare agricultorilor cea mai mare parte din cele 860 de milioane de lei care «s-au eliberat» în bugetul de stat datorită anulării legii bugetului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: