Aproape 1500 de agricultori vor primi motorină din România gratuit. Cine sunt beneficiarii
Full Article 2 minutes read

Aproape 1500 de agricultori vor primi motorină din România gratuit. Cine sunt beneficiarii

Peste 1540 de fermieri, afectați de secetă în 2022, au depus cereri la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) prin care au solicitat să fie ajutați cu motorină din România, donată gratuit țării noastre. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) anunță, însă, că 56 de cereri au fost respinse, pentru că nu ar fi întrunit criteriile de eligibilitate. Astfel, 1490 de fermieri din 1546 vor beneficia de ajutor umanitar sub formă de motorină.

Conform datelor prezentate de producătorii agricoli, suprafața de teren afectată constituie 193.584,13 mii hectare, după aplicarea coeficientului de categorisire a producătorilor agricoli, iar suprafața eligibilă constituie 114207,98 mii hectare. Cuantumul mediu cantitativ per hectar de motorină constituie 35,01 kg.

Sursa citată precizează că AIPA s-a adresat către Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) pentru a convoca Comisia interdepartamentală pentru ajutoarele umanitare pe 24 noiembrie 2023. În rezultat, pe 18 decembrie 2023, Comisia a aprobat lista, precum și calculele de repartizare a ajutorului umanitar extern.

MAIA anunță că distribuirea ajutorului umanitar către fermieri va fi asigurată de către Agenția Rezerve Materiale a Ministerului de Interne.

Potrivit sursei citate, eligibili pentru obținerea ajutorului umanitar sunt fermierii micro și mici, precum și instituțiile publice care dispun și exploatează teren arabil de până la 1500 hectare, care au fost însămânțate cu culturi fitotehnice pentru recolta anului 2022 și au fost afectați de secetă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: