Aprobat de guvern. Din 1 septembrie, salariul lucrătorilor medicali va fi majorat cu 30%

Guvernul a aprobat în ședința din 31 iulie proiectul pentru modificarea Regulamentului privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. Astfel, începând cu 1 septembrie, salariul lucrătorilor medicali va fi majorat cu 30%.

Astfel, va fi majorat  salariul de funcție al personalului medical (personal de conducere-medici, medici, personal medical mediu, personal medical inferior), al șoferilor autoambulanțelor din serviciul de asistență medicală urgentă prespitalicească și  autosanitarelor din serviciul AVIASAN.

Majorarea va constitui 30% din salariul de bază. Cu atât vor crește și salariile de funcție ale șoferilor ambulanțelor din Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și ale șoferilor autosanitarelor din serviciul  AVISAN.

Salariile medicilor, șefi de departamente, vor crește cu 50-90%, luând în considerație performanța profesională a fiecăruia. În cazul în care vor fi antrenați în tratarea pacienților cu COVID-19, salariile se vor majora cu 100%.

După majorări, noile salarii pentru medicii de familie cu o vechime în muncă de până la 10 ani vor constitui 9310 lei, pentru cei cu o vechime în specialitate de 10-20 ani – 10140 de lei, iar pentru cei cu o vechime în specialitate mai mare de 20 ani – 10970 de lei.

Salariile medicilor din Asistența Medicală Urgentă Prespitalicească, în funcție de vechimea în specialitate, vor oscila între 7440 și 8940 de lei. Cele ale medicilor antrenați în serviciul de psihiatrie și narcologie – între 9230 și 10730 de lei.

Personalul medical cu studii medii de specialitate, în funcție de vechime și sectorul în activează, va ridica salarii între  5510 și 8160 lei.

Sub aspect financiar, cheltuielile necesare pentru punerea în aplicare a majorării salariilor de funcție cu 30% pentru personalul medical, şoferilor autoambulanţelor din serviciul de asistență medicală urgentă prespitalicească şi autosanitarelor din serviciul AVIASAN, începând cu 1 septembrie 2020, vor fi acoperite din contul transferurilor de la bugetul de stat către fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală în sumă de 362 570,3 mii lei de care vor beneficia circa 42.918 de funcții ocupate.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Nota 6-7″. Cum apreciază unul dintre donatorii PAS activitatea guvernării în domeniul economic

Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiții private „Horizon Capital” și unul dintre donatorii Partidului  Acțiune și Solidaritate (PAS), se declarată dezamăgit de partidul de guvernare „în anumite privințe”. În cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”, omul de afaceri a apreciat politicile în domeniul economic cu notele 6-7. De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu ascund că am simpatie pentru această generație de lideri și politicieni care încearcă să schimbe ceva. În același timp, sunt critic la adresa lor și, ca mulți alții, sunt dezamăgit în anumite privințe. Dar apreciez faptul că, în general, ei sunt oameni cinstiți. Spre deosebire de mulți care finanțează opoziția cu saci întregi de bani, ei abordează acest lucru transparent”, a declarat Tofan.

Întrebat cum apreciază politica economică a guvernării din ultimii patru ani, investitorul a fost rezervat în nota acordată.

„Le-aș da un 6–7 din 10. Au intenții bune, sincere, dar, ca mulți politicieni, le lipsește curajul pentru a implementa reforme cu adevărat eficiente”, a spus el.

În contextul stagnării economice, Tofan consideră că situația este cauzată de o combinație de factori interni și externi.

„E o prostie să negi influența războiului, secetei sau crizei din industria auto europeană. Hai să trecem rapid prin factorii principali. În primul rând, războiul — un factor evident pentru toată lumea, investițiile nu vin. În al doilea rând, seceta: sectorul agricol reprezenta înainte cam 12% din PIB, acum este în jur de 5%, deci o pierdere de circa 7%.

Al treilea — componentele auto, care de mulți ani sunt cel mai mare articol de export al Moldovei: aproape 20% din exporturi. Industria auto germană este acum într-o criză profundă.

Al patrulea factor — demografic. Creșterea economică este numărul de persoane care muncesc, înmulțit cu productivitatea lor. Dacă populația scade, asta afectează economia direct”, a menționat el.

Omul de afaceri a atras atenția că multe dintre problemele cu care se confruntă țara nu pot fi puse exclusiv în cârca PAS.

„Am enumerat patru factori principali, dar provocările sunt mult mai multe. Acestea sunt dificultăți reale, externe și interne, pentru care PAS nu poate fi considerat responsabil. Deși mulți afirmă că exodul populației a fost cauzat de guvernarea PAS, realitatea este că demografia urmează un trend global, care nu se schimbă pe termen scurt”, a punctat Tofan.

De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu sunt politician. Sunt prea rațional și, în același timp, prea emoțional pentru asta. Resimt o repulsie față de politicieni. Când aud ce spun unii dintre ei, mă întreb: chiar cred în ceea ce spun sau doar mint pentru a obține puterea? Nu știu ce e mai grav”, a subliniat acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: