Are nevoie Moldova de secții de votare în Rusia?
Full Article 9 minutes read

Are nevoie Moldova de secții de votare în Rusia?

Comisia Electorală Centrală (CEC) trebuie să aprobe până la sfârșitul săptămânii numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în străinătate. Principala întrebare – câte secții vor fi deschise în Rusia. NM vă explică după ce formulă CEC stabilește numărul necesar de secții într-o țară sau alta, cum a votat diaspora moldovenească din Rusia în ultimii ani și ce dilemă vor trebui să rezolve autoritățile moldovenești cu privire la secțiile de votare din Rusia la alegerile din acest an.

Ce se cunoaște în prezent

CEC și Ministerul Afacerilor Externe au prezentat în august lista preliminară a posibilelor secții de votare din străinătate pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, care vor avea loc pe 20 octombrie. Cele mai multe secții, conform listei, ar putea fi deschise în Italia — 62, în Rusia — 29, în Germania — 23, în Franța și SUA — câte 21, în Marea Britanie — 17, în România — 16, în Spania și Irlanda — câte 11, iar în alte țări — între una și șase secții.

Numărul total de secții de votare din străinătate a crescut constant în ultimii ani: de la 95 în 2014, la 150 în 2021.

Are nevoie Moldova de secții de votare în Rusia?

De asemenea, a crescut și numărul secțiilor de votare în Rusia. Totuși, la alegerile din 2020 și 2021, au fost deschise același număr de secții — 17. Însă, în 2014 au fost doar cinci secții.

Are nevoie Moldova de secții de votare în Rusia?

Potrivit estimărilor preliminare ale CEC, în Rusia, în acest an, ar putea fi deschise până la 29 de secții. Totodată, Comisia Electorală Centrală a precizat că este puțin probabil ca 20 dintre cele 29 de secții să fie deschise, trei au o probabilitate medie și doar șase au o probabilitate ridicată. Potrivit NM, se discută posibilitatea de a menține același număr de secții în Rusia ca la alegerile anterioare — 17.

Cum sunt deschise secțiile de votare în străinătate

Decizia privind numărul secțiilor de votare din străinătate este luată de CEC după consultări cu Ministerul Afacerilor Externe. Numărul secțiilor de votare dintr-o țară sau alta depinde de trei factori:

Primul factor – Dinamica participării cetățenilor la ultimele trei scrutine electorale

Deschiderea secțiilor de votare în Rusia va depinde de numărul de cetățeni ai Republicii Moldova din Rusia care au votat la ultimele alegeri parlamentare (în 2021), la ultimele alegeri prezidențiale (în 2020) și la alegerile parlamentare din 2019.

Are nevoie Moldova de secții de votare în Rusia?

La alegerile parlamentare din 2021, în Rusia au votat 6154 de persoane. Pentru comparație, în Italia au votat atunci 66.293 de persoane. La alegerile parlamentare din 2019, în Rusia au votat 4528 de cetățeni moldoveni, iar în Italia — 27.890 de persoane. În timp ce la alegerile parlamentare din 2014, în Rusia au votat 9521 de cetățeni moldoveni.

În 2020, în primul tur al alegerilor prezidențiale din Moldova, în Rusia au votat 5605 cetățeni moldoveni, iar în turul doi — 14.068. În Italia, în primul tur au votat 46.516 cetățeni moldoveni, iar în turul doi — 83.032. Participarea unui număr mai mare a alegătorilor în turul doi este o practică obișnuită.

Are nevoie Moldova de secții de votare în Rusia?

Al doilea factor – Înregistrarea prealabilă a alegătorilor

Cetățenii Republicii Moldova din străinătate se pot înregistra din timp pentru a participa la alegeri. Astfel, ei își confirmă intenția de a vota în străinătate. Această procedură nu este obligatorie, iar alegătorul va putea vota și fără înregistrare. Înregistrarea este necesară pentru a înțelege aproximativ unde și câți alegători moldoveni se află.

În prezent, procedura de înregistrare s-a încheiat. Conform datelor de pe site-ul inregistrare.md, în Rusia s-au înregistrat 15.196 de persoane (în 164 de localități), în Germania — 15.782, iar în România — 7691. Cei mai mulți s-au înregistrat în Italia — 23.805 persoane.

Datele privind înregistrarea prealabilă nu prognozează și prezența la vot. De exemplu, în Rusia, la alegerile parlamentare din 2021, s-au înregistrat 7308 persoane, iar la vot au venit 6154.

Are nevoie Moldova de secții de votare în Rusia?

Al treilea factor – Numărul cetățenilor moldoveni din țară

La deschiderea secțiilor de votare, CEC se bazează și pe numărul de cetățeni moldoveni care locuiesc în țara respectivă. Nu există date exacte despre numărul cetățenilor moldoveni din Rusia.

În 2021, potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, în Rusia locuiau 354.000 de cetățeni moldoveni, aceasta fiind cea mai mare diasporă moldovenească. De exemplu, în Italia locuiau între 250.000 și 300.000 de cetățeni moldoveni, iar în Franța între 100.000 și 160.000.

Însă, conform Institutului de Analiză Socială și Prognoză al Academiei de Economie și Administrație Publică de pe lângă Președintele Federației Ruse (РАНХиГС), în 2022 în Rusia locuiau doar aproximativ 76.000 de cetățeni moldoveni.

Conform mai multor studii, după invazia rusă în Ucraina, numărul cetățenilor moldoveni din Rusia a scăzut semnificativ și în prezent nu depășește 150.000-200.000, dar nu există date oficiale exacte. Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat în august 2024 că, potrivit estimărilor neoficiale, în Rusia au mai rămas maxim 200.000 de cetățeni moldoveni. NM a solicitat informații de la CEC și Ministerul Afacerilor Externe despre numărul cetățenilor moldoveni din Rusia, dar până la publicarea articolului nu am primit răspunsuri.

Reciprocitate, riscuri și beneficii

Pentru a deschide secții de votare pe teritoriul altui stat, în afara misiunilor diplomatice, este necesară permisiunea țării gazdă. Anul acesta au avut loc alegeri prezidențiale și în Rusia. Acest scrutin a fost câștigat de Vladimir Putin, iar multe țări europene nu au recunoscut aceste alegeri ca fiind libere. Moscova a cerut Chișinăului să deschidă secții de votare pe teritoriul Moldovei. Chișinăul a permis deschiderea unei singuri secții doar la ambasada Federației Ruse (deschiderea secțiilor pe teritoriul ambasadelor nu poate fi interzisă). Totuși, Moscova a deschis secții de votare pe teritoriul nerecunoscutei regiuni transnistrene, sfidând decizia autorităților oficiale ale Republicii Moldova (Rusia, de asemenea, nu recunoaște independența Transnistriei). Chișinăul a condamnat acțiunile Moscovei, iar ambasadorul rus a fost din nou convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei.

Are nevoie Moldova de secții de votare în Rusia?

gospmr.org

La alegerile prezidențiale din Moldova, Kremlinul ar putea aplica „principiul reciprocității”. Adică, ca răspuns la interzicerea deschiderii secțiilor Rusiei în Moldova, ar putea interzice deschiderea secțiilor de votare ale Moldovei în Rusia. Cu toate acestea, la ambasada Moldovei din Rusia se va putea vota oricum.

Totuși, deschiderea secțiilor de votare pe teritoriul său este o decizie mai avantajoasă pentru Rusia decât interzicerea acestora. Acest lucru se datorează faptului că diaspora moldovenească din Rusia votează tradițional pentru candidații pro-ruși, spre deosebire de diaspora moldovenească din alte țări. Astfel, în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2020, în Rusia au votat peste 10.000 de alegători pentru liderul socialiștilor, Igor Dodon, în timp ce pentru Maia Sandu au votat aproximativ 3000 de persoane.

Are nevoie Moldova de secții de votare în Rusia?

La alegerile parlamentare din 2021, blocul electoral pro-rus al comuniștilor și socialiștilor a câștigat în 13 secții de votare din străinătate, toate fiind în Rusia. Însă blocul nu a reușit să câștige nici măcar în Belarus. În toate celelalte secții de votare din străinătate a câștigat PAS.

Alegerile parlamentare din 2019 s-au desfășurat conform unui sistem mixt. Secțiile de votare din străinătate au fost împărțite în trei circumscripții electorale — America (SUA, Canada), „la vest de Moldova” (țările europene) și „la est de Moldova” (țările CSI, inclusiv Rusia, și Asia). În ultima circumscripție a câștigat candidatul socialiștilor Gheorghe Para.

Are nevoie Moldova de secții de votare în Rusia?

a-tv.md

Expertul WatchDog Andrei Curăraru a menționat că Rusia este interesată să deschidă secții de votare pe teritoriul său și probabil că nu se va împotrivi.

Totuși, experții atrag atenția că în Rusia există probleme legate de libertatea alegerilor. În aceste condiții, apar întrebări cu privire la secțiile de votare moldovenești din Rusia — se poate asigura acolo corectitudinea alegerilor? NM a întrebat CEC dacă poate monitoriza procesul electoral pe teritoriul Rusiei, dar nu a primit un răspuns clar. NM a solicitat, de asemenea, informații de la Ministerul Afacerilor Externe cu privire la posibilitatea organizării alegerilor în Rusia din punct de vedere logistic și al asigurării mijloacelor materiale și tehnice. Ministerul nu a răspuns solicitării redacției.

Soluția — votul prin corespondență?

La alegerile care urmează, Republica Moldova va testa în străinătate o metodă alternativă de vot — votul prin corespondență. Legea enumeră criteriile în baza cărora se poate organiza votul prin corespondență într-o anumită țară: distanțele mari între secțiile de votare, experiența țării respective în organizarea votului prin corespondență și fiabilitatea serviciilor poștale. Având în vedere dimensiunile geografice ale Rusiei, aceasta îndeplinește primul criteriu. Totuși, legea prevede că votul prin corespondență nu poate fi organizat în țările aflate în stare de război și în cele care nu respectă standardele internaționale în domeniul electoral.

Are nevoie Moldova de secții de votare în Rusia?

moldovalibera.md

Dilema alegerilor în Rusia

În situația actuală, autoritățile Republicii Moldova se confruntă cu o dilemă complicată: pe de o parte, siguranța alegerilor și garanțiile de corectitudine, pe de altă parte, dreptul la vot al cetățenilor.

Analistul politic Dionis Cenușa a reamintit că, în primul rând, dreptul de a participa la procesul electoral este garantat de Constituție și este un drept politic internațional. „Încălcarea acestui drept nu are o justificare juridică. Argumentul geopolitic nu are suficientă greutate pentru a fi utilizat. Statul trebuie să garanteze acest drept electoral. Iar Ministerul de Externe nu ar trebui să creeze condiții speciale prin ambasada Moldovei la Moscova”, a subliniat expertul.

Totodată, el consideră că statul trebuie să fie pregătit pentru eventuale provocări, având în vedere faptul că în Rusia activează politicianul și oligarhul condamnat în Republica Moldova, Ilan Șor: „Statul trebuie să garanteze nu doar dreptul la vot, ci și securitatea întregului proces”.

Andrei Curăraru crede că în Rusia vor fi deschise mai puține secții de votare decât la alegerile anterioare, în mare parte din cauza scăderii numărului de cetățeni moldoveni din Rusia. Totuși, expertul a subliniat că problema securității rămâne deschisă: vor fi secțiile amplasate în aceleași locații și vor lucra aceiași funcționari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: