Ministerul Justiției a venit cu o reacție la deciziile Curții Supreme de Justiție (CSJ) care permit reexaminarea a 21 de candidați la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care nu au promovat evaluarea integrității. Instiuția a criticat hotărârile CSJ și a declarat că acestea au fost pronunțate cu încălcări.
„Remarcăm cu îngrijorare că deciziile (cu mici excepții) conțin un set de argumente generice, trase la indigo, fapt ce trezesc nedumeriri. Se denotă că completul special, în loc să se limiteze la controlul legalității deciziilor Comisiei de pre-vetting, a dat aprecieri extinse și asupra oportunității procedurii de evaluare. În acest fel, fiind exprimat, de fapt, dezacordul cu mecanismul de pre-vetting pe care legiuitorul l-a instituit pentru verificarea integrității candidaților judecători și procurori la funcțiile de membri ai CSM și CSP”, a menționat instituția.
Astfel, ministerul Justiției următoarele aspecte „îngrijorătoare” ale deciziilor CSJ:
– Evitarea aplicării mai multor prevederi ale Legii nr.26/2022, precum și ale Legii nr.180/2023 (pentru interpretarea unor prevederi din Legea nr.26/2022), ceea ce ar însemna ignorarea puterii legislative și a misiunii mecanismului de verificare a integrității elaborat.
– Aparent, ignorarea prevederilor legale speciale privind limitele controlului judiciar al CSJ față de deciziile Comisiei. Or, art. 14 alin. (8) din Legea cu privire la pre-vetting conține prevederi clare și precise ale motivelor de admitere a contestațiilor candidaților, care nu au promovat evaluarea, și anume prezența cumulativă a două circumstanțe. Este vorba despre admiterea unor erori procedurale grave, care afectează caracterul echitabil al procedurii de evaluare și existența unor circumstanțe care puteau duce la promovarea evaluării de către candidat. Deciziile CSJ, în marea lor parte, par să nu conțină argumente cu privire la aceste două cazuri, ci alte argumente fără circumstanțe concrete ce ar fi putut duce la promovarea evaluării, dispunînd anularea, deși împuternicirile legale ale completului de judecată special se referă doar la admiterea contestațiilor și dispunerea reevaluării. Aceste aspecte reprezintă un precedent periculos în lupta anticorupție și pune la îndoială orice intenție de verificare a integrității.
– Ignorarea legii ce ține de statutul Comisiei și aplicarea legii speciale, în favoarea Codului administrativ. Se observă o re-interpretare a Legii nr.26/2022, invocându-se că această Comisie e o autoritate publică în sensul Codului administrativ, fără a ține cont și de modificările introduse de legiuitor prin Legea nr.180/2023.
– Substituirea dreptului discreționar al Comisiei pre-vetting, a criteriilor și regulilor de evaluare stipulate în Legea cu privire la pre-vetting.
– Interpretarea neuniformă a legii, ignorarea precedentului judiciar și a standardelor Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) privind jurisprudența unitară. Anterior, alt complet special de judecată similar, a emis două decizii cu referire la alți candidați, prin care au fost respinse contestațiile acestora, motivarea fiind complet diferită de deciziile luate la 1 august 2023.
Ministra Justitiției Veronica Mihailov-Moraru a declarat că în urma încălcărilor depistate în deciziile CSJ apar suspiciuni rezonabile că în sistemul de justiție sunt încă semnale de neacceptare a mecanismului de evaluare extraordinară.
„Continuă practica de aplicare neuniformă și interpretare ambiguă a legii. Eforturile depuse pe segmentul de reformare a justiției continuă. În sistem trebuie să rămână judecători și procurori profesioniști, integri și incoruptibili. Astfel, recentele inițiative legislative adoptate de Parlament, care vor permite evaluarea integrității etice și financiare a magistraților de la Curtea Supremă de Justiție, dar și a judecătorilor și procurorilor din funcțiile-cheie din domeniul justiției, sunt un pas esențial în acest sens și implementarea acestora trebuie accelerată”, a adăugat aceasta.
***
De menționat că în total 21 candidați funcția de membru al CSM și al CSP, care nu au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting, vor fi reevaluați, conform deciziilor completului de judecată special al Curții Supreme de Justiție (CSJ), făcute publice pe 1 august, scrie ZDG.
Astfel, potrivit sursei citate, candidații la funcția de membru al CSM, care vor fi din nou evaluați, sunt:
- Aureliu Postică, magistrat;
- Nicolae Șova, magistrat;
- Alexei Paniș, magistrat;
- Victor Sandu, magistrat;
- Vladislav Holban, magistrat;
- Veronica Cupcea, magistrată;
- Valentin Caisin, din rândul non-judecătorilor;
- Stanislav Sorbalo, magistrat;
- Ion Chirtoaca, magistrat;
- Vitalie Stratan, magistrat;
- Angela Popil, din rândul non-judecătorilor;
- Aliona Miron, magistrată;
- Tatiana Chiriac, din rândul non-judecătorilor;
- Angela Bostan, magistrată;
- Ecaterina Buzu, magistrată;
- Alexandru Rotari, din rândul non-judecătorilor;
- Sergiu Osoianu, magistrat;
- Mihail Bușuleac, magistrat.
Pe de altă parte, candidații la funcția de membru al CSP, care vor fi din nou evaluați, sunt:
- Anatolie Gîrbu, procuror;
- Vitalie Codreanu, procuror;
- Gladcov Cristina.
ZDG scrie că în cazul lui Mihail Bușuleac, cererea de contestare depusă a fost admisă doar parțial. Astfel, a fost dispusă reluarea procedurii de evaluare a candidatului de către Comisie, anulându-se decizia în privința acestuia luată anterior, și încasarea prejudiciului moral.
***
Premierul Dorin Recean a comentat decizia CSJ în debutul ședinței din 2 august a Guvernului. Șeful Cabinetului de miniștri a calificat decizia drept o rezistență a sistemului la reforma justiției, inițiată de guvernare, și a dat asigurări că toți cei care au luat decizia vor fi trași la răspundere, conform legislației.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!