Arina Spătaru l-a denunțat pe Renato Usaîi la Procuratură. Primarul de Bălți: „Ea nu are idee ce scrie”
Full Article 4 minutes read

Arina Spătaru l-a denunțat pe Renato Usaîi la Procuratură. Primarul de Bălți: „Ea nu are idee ce scrie”

Deputata Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Arina Spătaru l-a denunțat pe primarul de Bălți, Renato Usatâi, la Procuratura Generală. Aceasta îl acuză pe edil că a decis să majoreze tariful de transportare a deșeurilor cu 33%, fără a se consulta cu Consiliul Municipal Bălți. Contactat de NM, Renato Usatîi a negat categoric informația. Mai mult, acesta susține că un astfel de tarif nici măcar nu există, iar Arina Spătaru îl defăimează.

Ce spune Arina Spătaru?

Arina Spătaru susține că întreprinderea municipală ÎM DRCD va fi nevoită să transfere în 2021 cu un milion și jumătate de lei mai mult pentru transportarea deșeurilor. Aceasta îl suspectează pe primarul de Bălți că ar prejudicia bugetul municipiului Bălți în urma unei înțelegeri cu un agent economic.

„Am denunțat la Procuratura Generală acțiunile și inacțiunile primarului de Bălți cu privire la majorarea tarifului de transportare a deșeurilor cu 33%, o decizie unilaterală a lui Renato Usatîi și a agentului economic SRL ”Țambula-Bilicenii Noi”, fără a fi consultată cu Consiliul Municipal și care reprezintă o încălcare vădită a normelor de drept. De fapt, întreprinderea municipală ÎM DRCD va fi nevoită să transfere, în 2021, acestui poligon de deșeuri, cu un milion și jumătate de lei mai mult, decât în anul precedent”, a scris deputata Platformei DA pe Facebook.

Parlamentara i-a cerut lui Renato Usatîi să prezinte „nota informativă cu avizele comisiilor de specialitate din cadrul primăriei mun. Bălți, precum și analiza impactului asupra bugetului local și a consumatorului după majorarea tarifului cu 10 lei pentru m3 în favoarea agentului economic”.

„Copiile documentelor prezentate de către el, cât și lipsa altor documente, imperios de necesare, denotă o înțelegere de grup și depășirea atribuțiilor de serviciu. Acest fapt necesită o investigație de către organul de urmărire penală”, a scris deputata DA pe pagina sa de Facebook.

Ce spune Renato Usatîi?

Contactat de NM, primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, s-a arătat indignat de acuzațiile parlamentarei. Acesta susține că informațiile sunt complet false și constituie o aberație. Edilul a argumentat că nici măcar nu există un astfel de tarif despre care vorbește deputata.

„Eu nu am semnat niciun contract, nimic, nici cu aprobarea Consiliului, nici fără. Ce scrie ea că am ridicat tariful pentru colectarea deșeurilor este o aberație. Poligoanele de gunoi din Bilicenii-Noi și Țambula, unde sunt depozitate deșeurile menajere din municipiul Bălți, aparțin satelor respective. Consiliile lor locale au votat pentru a ridica tariful pentru noi și ei își doresc asta deja de trei ani. Ce am eu cu aceste sate? Sunt deciziile Consiliilor locale din aceste sate. Pentru că ei le primesc și le prelucrează. Solicitarea lor a fost transmisă Direcției financiare și întreprinderii care colectează deșeurile și le transportă”, a declarat Usatîi.

Mai mult, edilul de Bălți spune că ar putea să o acționeze în judecată pe Arina Spătaru pentru defăimare.

„Ce ține de tariful pentru cetățenii mun. Bălți, este o aberație. Dumneaei nu înțelege ce scrie, cred că a încurcat Biliceni cu Bălți. Data viitoare când mai face acuzații, să se documenteze, că eu pot să o dau în judecată pentru defăimare. Să semnez eu un contract ilegal ar însemna moartea mea politică. În viață nu am avut un dosar de suspiciuni de corupție. Chiar să fi vrut să fac ce spune Arina Spătaru, nu aș fi avut posibilitate, este o întreprindere municipală, care nu este în subordinea primarului. Ea nu are idee ce scrie. Mai mult ca atât, în municipiul Bălți nici nu există un astfel de tarif cum a formulat dumneaei”, a conchis Usatîi.

***

Deșeurile menajere din municipiul Bălți sunt depozitate pe un poligon aflat în gestiunea comunelor Bilicenii-Noi și Țambula.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: