bnm.md

Armașu, despre declarația premierului cu privire la scumpiri: „Mai apar discuții, poate emoții, dar nimic grav”

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) Octavian Armașu susține că nu a sesizat vreo presiune politică asupra instituției. Acesta a comentat declarația prim-ministrului Natalia Gavrilița, care a declarat în ajun că BNM ar trebui să ofere explicații despre măsurile pe care le-a luat în ultimele 5 luni pentru a menține controlul asupra inflației.

Armașu a precizat că BNM are obiective de stabilizator, care „privește mai departe” și ia unele decizii care contravin obiectivelor imediate ale Guvernului.

Și este un lucru normal. Așa e bine să fie și așa se întâmplă, deși uneori mai apar discuții, poate emoții, dar nimic grav în asta nu văd, atâta timp cât sunt doar discuții. Ceea ce a spus dna prim-ministru eu iau ca pe un lucru bun: într-adevăr, este bine ca BNM să vină cu explicații în fața societății și să explice fenomenele inflaționiste”, a argumentat guvernatorul BNM.

Șeful BNM s-a referit și la gestul deputatului PAS Radu Marian, care a anunțat public că s-ar planifica majorarea ratei de bază cu încă 2 puncte procentuale.

„Este un incident regretabil. Ancheta este în plină desfășurare. Sper să prevenim astfel de elemente pe viitor și să nu mai avem astfel de scurgeri de informații. Nu pot să mă plâng că există o anumită presiune pe BNM, pe o politică sau alta. Politicienii se dau cu părerea, este dreptul lor. Dacă nu ar fi fost aceasta scurgere, discuția ar fi fost după luarea deciziei. Nu pot să zic că există o anumită presiune politică. Este o dilemă clasică în toată lumea: obiectivele pe care le are BNM și obiectivele pe care le are Guvernul”, a menționat oficialul.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: