Максим Андреев / NewsMaker

„Aruncați pisica moartă în curtea noastră”. Moțiunea de cenzură a picat, iar Nemerenco rămâne ministru al Sănătății

Moțiunea de cenzură inițiată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) contra politicilor Ministerului Sănătății a picat. Doar 6 deputați au votat pentru demiterea ministrului Ala Nemerenco, 52 de deputați au fost împotrivă, iar 8 nu au votat. Aceasta s-a prezentat la ședința din 18 noiembrie a Parlamentului.

„Am citit cu atenție moțiunea și nu ați avut măcar curajul să mi-o adresați mie”, a menționat Ala Nemerenco în debutul examinării moțiunii de cenzură.

Ministrul Sănătății a remarcat că, dintre țările din regiune, situația pandemică din Republica Moldova este cea mai favorabilă, atât la numărul de infectări, cât și de decese. „Și dumneavoastră înaintați Ministerului Sănătății moțiune?”, a întrebat retoric Nemerenco.

„La 6 august, când am preluat conducerea Ministerului, lucrurile stăteau chiar mai rău decât mă așteptam. Spitalele înregistrau datorii de 81 mln de lei pentru medicamente (…) În prezent, am achitat aproape 20 de mln de lei. Niciun spital nu are probleme cu agențiile, este deblocat procesul de asigurare cu medicamente”, a menționat Nemerenco.

De asemenea, Ala Nemerenco a reproșat fostei guvernări că nu a achitat lucrătorilor medicali indemnizațiile promise în mărime de 16 mii de lei.

„Peste 3 500  de lucrători medicali au fost desconsiderați până pe 6 august, acumulându-se datorii de 60 mln de lei. Absolut toți vor primi indemnizațiile rămase de la vechea guvernare. (…) Aruncați pisica moartă în curtea noastră. Ne-ați lăsat un sistem fărâmițat, distrus, chiar mai grav decât l-am găsit în 2019”, a menționat ministrul.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Grigore Novac i-a reproșat Alei Nemerenco faptul că aceasta a mai deținut un mandat de ministru al Sănătății. În replică, aceasta i-a amintit că a fost ministru timp de doar cinci luni și nu a putut soluționa toate problemele „cu o baghetă magică”.

Deputata PSRM Adela Răilean a întrebat-o pe Ala Nemerenco de ce a declarat în cadrul unei emisiuni radio că „statul cheltuiește bani în van pentru pacienții COVID-19 nevaccinați care ajung la terapie intensivă”. Aceasta a replicat că a fost prost înțeleasă și s-a referit la faptul că statul poate să cheltuiască și câte 200 de mii de lei, însă nu este cert că se va reuși salvarea vieții omenești și că cetățenii trebuie să conștientizeze importanța vaccinării.

Deputata PAS Doina Gherman a spus că această moțiune s-a transformat într-o „adevărată debandadă și propagandă împotriva vaccinurilor” și a propus aplicarea articolului 108, care prevede încheierea dezbaterilor. Speakerul Parlamentului Igor Grosu a precizat că au mai rămas patru întrebări și ar fi bine ca deputații să le adreseze.

„Aceste patru întrebări vor deraia în derizoriu, iar la noi se uită cetățeni din întreaga țară ”, a spus Gherman, insistând ca propunerea să fie supusă votului.

În cele din urmă, propunerea nu a fost acceptată, iar deputații au continuat să adreseze întrebări.

Înainte ca moțiunea simplă să fie supusă votului, Igor Grosu a accentuat că BCS a adresat 11 întrebări, PAS- 6, iar Partidul „Șor”- 2.

Comisia protecție socială, sănătate și familie a propus plenului respingerea moțiunii, iar activitatea Ministerului Sănătății a fost apreciată.

„Decizia comisiei protecție socială, sănătate și familie, cu cinci voturi împotrivă, nu susține moțiunea simplă împotriva activității Ministerului Sănătății”, a menționat Adrian Belîi, vicepreședintele comisiei.

***

Amintim că în data de 11 noiembrie deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înaintat o moțiune simplă împotriva politicilor ministrului Sănătății. Moțiunea a fost prezentată de deputatul BCS, Vladimir Odnostalco, care a argumentat că toate „acțiunile acestui Executiv contravin intereselor cetățenilor”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: