Asociația Forța Fermierilor a anunțat, pe 25 august, că reia protestele „cu tehnică agricolă în capitală”. Manifestațiile vor începe „imediat după finalizarea recoltării culturilor de grupa a doua”. Potrivit Asociației, premierul Dorin Recean „așa și nu a găsit timp pentru întâlnirea cu agricultorii” și fermierii „nu mai cred în bunele intenții ale autorităților abilitate”.
Asociația a declarat că „pe parcursul săptămânii curente domnul prim-ministru așa și nu a găsit timp pentru întâlnirea cu agricultorii”.
„Asociația Forța Fermierilor nu mai crede în bune intențiile autorităților abilitate și declară că acestea poartă o mare doză de vină pentru criza profundă, în care a fost aruncat sectorul agrar pe parcursul anilor 2022-2023. Din vara trecută ramură agricolă a fost afectată de multiple crize concomitente ce țin de seceta, război în Ucraina, scumpiri exorbitante a resurselor necesare producerii agricole și prăbușirea prețurilor la materia primă. Probleme similare au avut și agricultorii din toate țările europene din bazinul Mării Negre. În aceste state autoritățile la timp au aplicat măsuri de sprijin suplimentar pentru proprii fermieri”, se arată în declarația Asociației.
Forța Fermierilor a adăugat că „în Moldova Guvernul practic a lăsat agricultorii de unii singuri în față greutăților enorme, care au apărut în circumstanțele, care absolut nu au depins de ei”.
„Toate propunerile asociației Forța Fermierilor despre necesitatea introducerii stării de urgență în agricultură, restructurarea datoriilor, adresarea către parteneri externi după ajutor, protejarea pieței interne ect. fie au fost ignorate, fie reacția a fost una foarte tardivă”, a menționat Asociația.
Fermierii au mai declarat că „suma de 200 mln lei, alocată recent pentru compensații la prima grupă este de 6 ori mai mică decât cea necesară, care a fost solicitată de la Uniunea Europeană”: „Acești bani vor ajunge doar la o parte din fermieri cu mare întârziere. Toate datoriile la subvențiile pentru anul trecut nu sunt achitate pănă în prezent, iar AIPA în continuare se confruntă în lipsa majorării finanțării cu deficit enorm de cadre”.
„Neglijența demonstrativă din partea prim-ministrului și rezistența ministrului agriculturii ideii moratoriului a fost ultima picătură pentru organizația noastră. Marea majoritatea membrilor Forței Fermierilor sunt de părere că guvernare prin inacțiunile sale susține procesul distrugerii agricultorilor micro, mici și mijlocii în interesul unui grup restrâns de magnați transnaționali, care urmăresc transformarea Moldovei în moșia lor și care deja, conform investigațiilor jurnalistice, controlează peste 40 procente din toate terenurile agricole ale țării”, au adăugat reprezentanții Asociației.
Prin urmare, Forța Fermierilor a declarat că a hotărât:
- convocarea imediată după finalizarea recoltării culturilor de grupa a doua a unui Congres al agricultorilor, la care să fie analizată situația în sectorul agrar în contextul crizelor de proporție în perioada 2022-2023 și să fie formulată poziția civică a agricultorilor în raport cu guvernare sau cu unor reprezentanți ai acestei;
- reluarea protestelor imediat după finalizarea recoltării culturilor de grupa a doua prin deplasarea agricultorilor cu tehnică agricolă în capitală.
Pe 18 august, Asociația Forța Fermierilor – a cărui director executiv este Alexandru Slusari, fost deputat, actual membru în consiliul societății SA Energocom – a declarat că este nemulțumită de întâlnirea cu ministrul Agriculturii Vladimir Bolea și că vrea o discuție cu premierul Dorin Recean, „nu mai târziu de săptămâna viitoare”. Dacă prim-ministrul nu va accepta să aibă o întrevedere cu reprezentanții Asociației sau dacă „această discuție nu se va solda cu nici un rezultat”, atunci ei vor anunța „cum și cu care lozinci vom ieși la proteste”.
Forța Fermierilor a organizat în ultima perioadă mai multe proteste atât la Chișinău, cât și în localitățile țării. La una din manifestații, care a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale din capitală, reprezentanții Asociației au anunțat că își întrerup protestele timp în care Guvernul trebuie să îndeplinească 3 cerințe pentru a ajuta producătorii agricoli mici și mijlocii să iasă din criza din domeniu. Este vorba despre alocarea a cel puțin 350 milioane lei pentru subvenții, aducerea din România a 4 000 tone de motorină și stabilirea prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a moratoriului la achitarea penalității și dobânzilor față de creditori.
În cadrul ședinței Guvernului din 14 august, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a introdus pe ordinea de zi două proiecte, care stabilesc metodologia de acordare a asistenței pentru fermieri. Primul proiect prevede că ajutorul financiar va fi acordat fermierilor, care au pregătit solul și au însămânțat culturi de prima grupă (grâu și orz, ovăz și triticale), produse primare ce stau la baza produselor social importante, dar și în componența furajelor pentru animale. Totodată, Guvernul a aprobat și regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de către România, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022.
Asociația a menționat că „cele două Regulamente privind alocarea compensațiilor și repartizarea motorinei, care au fost aprobate la ultima ședința cabinetului de miniștrii sub presiunea agricultorilor protestatari, prevăd un sprijin, care nu acoperă nici 25 procente din pierderile fermierilor la culturile de prima grupă, ținând cont de prețurile actuale derizorii, și care va fi acordat doar pentru o parte din fermieri veritabili”.
Pe 21 august, Guvernul a aprobat alocarea a 200 de milioane de lei pentru fermieri. Potrivit lui Dorin Recean, „acesta este un efort pe care toată societatea îl depune pentru a ajuta pe cei care au pierderi”. Premierul și-a exprimat speranța că „fermierii apreciază faptul că toată societatea îi ajută să depășească aceste probleme”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!