publika.md

Asociația Promo-LEX solicită autorităților să stabilească locul de aflare a unei persoane. Aceasta a fost reținută de pretinșii grăniceri transnistreni

Asociația Promo-LEX a lansat un apel public, prin care solicită stabilirea locului de aflare a cetățeanului Mamontov Constantin. Acesta a fost reținut de pretinșii grăniceri transnistreni și s-ar afla în detenție ilegală.

La data de 1 septembrie, Asociația Promo-LEX a fost sesizată de rudele lui Mamontov Constantin referitor la reținerea acestuia la data de 31 august 2020, de către așa-zișii grăniceri transnistreni, la unul dintre pretinsele posturi de control vamal din regiunea transnistreană.

Sursa citată notează că la o distanță de 11 zile din momentul reținerii și dispariției lui Mamontov Constantin, rudele și avocatul acestuia nu cunosc absolut nimic despre locul de aflare și starea lui de sănătate, în ciuda demersurilor efectuate de către avocații acestuia către toate autoritățile de resort, inclusiv cele locale din regiunea transnistreană.

În acest sens, Asociația Promo-LEX solicită autorităților să întreprindă următoarele acțiuni:

– președintelui Republicii Moldova, prim-ministrului și Biroului Politici pentru Reintegrare să întreprindă acțiuni suplimentare prompte, întru stabilirea locului de aflare a lui Mamontov Constantin și eliberarea lui din detenția ilegală;

– Procuraturii Generale să investigheze situația descrisă, să pornească o cauză penală și să tragă la răspundere penală persoanele responsabile de răpirea și privarea de libertate a lui Mamontov Constantin;

– misiunilor diplomatice, misiunii OSCE în Moldova, Comisiei Unificate de Control și Avocatului Poporului să monitorizeze situația respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale lui Mamontov Constantin și să condamne comportamentul structurilor din regiunea transnistreană.

Amintim că Mamontov Constantin este una dintre cele două victime, care în noaptea din 8 spre 9 aprilie 2015, au fost răpite din propriul domiciliu din satul Vertiujeni, raionul Florești de către colaboratori ai „miliției din orașul Camenca” pentru un presupus furt de iepuri. Fiind duși la „comisariatul de miliție din Camenca”, aceștia au fost torturați pentru a-și recunoaște vina. La 12 aprilie 2015, aceștia au fost eliberați. La 5 august 2020, unul dintre făptuitori a fost condamnat de către Judecătoria Soroca, la 15 ani de detenție, pentru infracțiunile de tortură, răpire și violare de domiciliu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: