publika.md

Asociația Promo-LEX solicită autorităților să stabilească locul de aflare a unei persoane. Aceasta a fost reținută de pretinșii grăniceri transnistreni

Asociația Promo-LEX a lansat un apel public, prin care solicită stabilirea locului de aflare a cetățeanului Mamontov Constantin. Acesta a fost reținut de pretinșii grăniceri transnistreni și s-ar afla în detenție ilegală.

La data de 1 septembrie, Asociația Promo-LEX a fost sesizată de rudele lui Mamontov Constantin referitor la reținerea acestuia la data de 31 august 2020, de către așa-zișii grăniceri transnistreni, la unul dintre pretinsele posturi de control vamal din regiunea transnistreană.

Sursa citată notează că la o distanță de 11 zile din momentul reținerii și dispariției lui Mamontov Constantin, rudele și avocatul acestuia nu cunosc absolut nimic despre locul de aflare și starea lui de sănătate, în ciuda demersurilor efectuate de către avocații acestuia către toate autoritățile de resort, inclusiv cele locale din regiunea transnistreană.

În acest sens, Asociația Promo-LEX solicită autorităților să întreprindă următoarele acțiuni:

– președintelui Republicii Moldova, prim-ministrului și Biroului Politici pentru Reintegrare să întreprindă acțiuni suplimentare prompte, întru stabilirea locului de aflare a lui Mamontov Constantin și eliberarea lui din detenția ilegală;

– Procuraturii Generale să investigheze situația descrisă, să pornească o cauză penală și să tragă la răspundere penală persoanele responsabile de răpirea și privarea de libertate a lui Mamontov Constantin;

– misiunilor diplomatice, misiunii OSCE în Moldova, Comisiei Unificate de Control și Avocatului Poporului să monitorizeze situația respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale lui Mamontov Constantin și să condamne comportamentul structurilor din regiunea transnistreană.

Amintim că Mamontov Constantin este una dintre cele două victime, care în noaptea din 8 spre 9 aprilie 2015, au fost răpite din propriul domiciliu din satul Vertiujeni, raionul Florești de către colaboratori ai „miliției din orașul Camenca” pentru un presupus furt de iepuri. Fiind duși la „comisariatul de miliție din Camenca”, aceștia au fost torturați pentru a-și recunoaște vina. La 12 aprilie 2015, aceștia au fost eliberați. La 5 august 2020, unul dintre făptuitori a fost condamnat de către Judecătoria Soroca, la 15 ani de detenție, pentru infracțiunile de tortură, răpire și violare de domiciliu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: