Andrei Mardari / NewsMaker

Asociația transportatorilor anunță protest, după o ultimă decizie a Guvernului. Ministerul Infrastructurii: „Nu reprezintă întreaga ramură de transport rutier”

Pe 8 noiembrie, Guvernul a susținut un proiect de hotărâre pentru modificarea unor acte normative, în ceea ce ține de ajustarea legislației în domeniul transportului rutier. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a anunțat că va desfășura un protest pe 9 noiembrie, „împotriva inițiativei Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) de modificare a legislației în domeniu”. În reacție, reprezentanții Ministerului au declarat că protestul anunțat pentru ziua de mâine „nu este justificat” și că scopul autorităților este să perfecționeze legislația. Totodată, secretarul de stat al Ministerului a enumerat „doar câteva din beneficiile introduse cu noul cod”, printre care reducerea birocrației, eliminarea limitărilor de oră pentru curse, fiscalizarea și digitalizarea transportului, liberalizarea pieții serviciilor de autogară și extinderea termenului de autorizație pentru operatorii de transport. 

Anunțul APOTA

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a anunțat că mâine, 9 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale „se va desfășura protestul companiilor de transport împotriva inițiativei MIDR de modificare a legislației în domeniu”.

Expunerea poziției transportatorilor va avea loc începând cu ora 12-00″, au menționat reprezentanții Asociației.

Precizările Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Mircea Păscăluță a venit cu mai multe precizări pe 8 noiembrie cu privire la ajustarea domeniului de transport.

Astăzi, în ședința de Guvern, a fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative ce prevede de fapt ajustarea legislației în domeniul transportului rutier. (…) Proiectul legii este rezultatul unor îndelungate consultări și a discuțiilor avute atât cu mediul privat, cât și cu autoritățile administrative de specialitate, autoritățile publice locale și asociațiile patronale din domeniul transportului rutier”, a menționat Păscăluță.

Ulterior, el a enumerat „doar câteva din soluțiile și beneficiile introduse cu noul cod”.

Eliminăm limitările de oră atât la nivel de transport internațional și reducem intervalul până la 15 minute pentru cursele la nivel național. Până acum era practic imposibil ca un operator de transport să înceapă să presteze astfel de servicii. Avem zeci de situații în care oameni și primari ne solicită deschiderea de rute noi, iar aceste limitări nu permiteau acest fapt. (…) Autoritățile publice locale vor putea interveni în procesul deschiderii și modificării unei noi rute”, a comunicat secretarul de stat.

Totodată, el a spus că astăzi la criteriile de formare a rețelei de rută în trafic național, rolul principal îl are inițiativa operatorilor de transport, „iar competențele autorităților publice locale nu sunt deloc prevăzute”. „Este esențial ca autoritățile publice locale să aibă un rol activ în procesul decizional”, a precizat secretarul de stat, adăugând că autoritățile locale „dețin informații actualizate despre fluxul de locuitori și știu cel mai bine despre necesitățile cetățenilor”.

Modificările la programul rutelor vor putea fi efectuate în afara perioadei prestabilite. (…) Până acum pentru transport interraional modificările se efectuau o dată pe an, într-o anumită perioadă”, a ținut să adauge Păscăluță.

El a mai spus că se va reduce și birocrația. „Operatorii de transport rutier pot spune adio foii de parcurs”, a menționat secretarul de stat. El a adăugat că vor fi excluse din lista documentelor necesare și un șir de acte, și anume: informația privind inspecția tehnică și certificatele de competență profesională.

Păscăluță a adăugat că transportul rutier va fi fiscalizat și digitalizat.

Impunem fiscalizare procesului de acordare a biletului de călătorie. Biletele vor fi emise în forma bunurilor fiscale sau a documentului electronic. Ne vom asigura ca acest lucru să se întâmple până la sfârșitul anului 2024″, a precizat el.

Secretarul de stat a mai declarat că au fost excluse „prevederile ce reglementau monopolul deschiderii gărilor auto”. „Facem un pas important spre liberalizarea pieții serviciilor de autogară”, a comunicat Păscăluță.

Am eliminat contradicțiile existente referitoare la termenul și modalitatea de eliberare a autorizațiilor. După expirarea termenului de autorizație care durează 8 ani, operatorii de transport auto vor putea să mai activeze încă 4 ani dacă întrunesc condițiile prestabilite care vor fi reglementate de către Guvern”, a mai comunicat el.

Ministerul modifică și „politica tarifară și anume reglementările legate de tarifele la nivel raional”. „Consiliile raionale vor avea dreptul să aprobe tarife la nivel raional”, a menționat secretarul de stat.

Înțelegem că aceste modificări pot crea disconfort pentru o parte din operatori care nu își doresc schimbare. Ei vor să rămână totul așa cum este, fără rute suficiente, autobuze vechi, lipsă de transparență. (…) Invităm toți operatorii să susțină aceste modificări și împreună să creștem calitatea serviciului”, a declarat Păscăluță.

Reacția Ministerului la protestul anunțat de transportatori 

La precizarea jurnaliștilor că două asociații de transportatori au anunțat pentru ziua de mâine proteste, că sunt nemulțumiți de modificări, Păscăluță a comunicat: „Noi am avut nenumărate discuții cu toți operatorii de transport. Nu doar două asociații reprezintă întreaga ramură de transport rutier. Noi am fost deschiși și de fiecare dată am ascultat poziția tuturor transportatorilor”.

Întrebat dacă Ministerul va ieși, pe 9 noiembrie, la discuții cu transportatorii, secretarul de stat a menționat: „Noi am discutat permanent cu transportatorii”. Totuși, potrivit lui Păscăluță, protestul anunțat pentru ziua de mâine „nu este justificat”. „Scopul nostru este să perfecționăm legislația”, a adăugat secretarul de stat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: