Excluderea deputatei PAS Olesea Stamate din rândurile Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), în contextul promovării unor modificări legislative cu privire la amnistie care au permis eliberarea unor persoane condamnate la închisoare pe viață, au provocat un val de comentarii din partea forțelor politice din țară. În timp ce unii au declarat că PAS „încearcă să se spele pe mâini” dând-o afară din partid pe Stamate, alții au solicitat demisia tuturor parlamentarilor formațiunii de guvernământ. NM vă prezintă o selecție a reacțiilor.
Partidul Național Moldovenesc a solicitat o investigație cu privire la amendamentele respective și tragerea la răspundere penală.
„A fost nevoie de un scandal național ca PAS să recunoască că în rândurile lor s-au strecurat indivizi care nu au ce căuta nici în politică, nici în libertate. Excluderea deputatei Olesea Stamate din partid este o tentativă de a salva aparențele, dar nu este suficient. Este nevoie de răspundere penală, anchetă publică și demisia imediată a celor 57 de deputați care au votat cu ochii închiși aceste amendamente periculoase. Când legi care afectează viața, integritatea și siguranța cetățenilor sunt votate fără să fie citite, nu mai vorbim de democrație – vorbim de iresponsabilitate crasă. (…)
Astăzi, partidele proruse și oligarhii fugari jubilează, se freacă pe mâini văzând haosul din Parlament și colecția de gafe monumentale ale celor care pretind că guvernează. Dacă nu intervenim acum, cu fermitate și curaj, riscăm să pierdem tot ce s-a câștigat în ultimii ani. PNM va continua să spună lucrurilor pe nume. E clar pentru toată lumea că un singur partid nu mai poate guverna și cu siguranță nu are capacitatea de a duce Republica Moldova în Uniunea Europeană”, a transmis formațiunea.
Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a declarat că excluderea Olesei Stamate din PAS este o tentativă a partidului de guvernământ de „a se spăla pe mâini”.
„Deputata Olesea Stamate a fost exclusă din PAS, acuzată că ar fi promovat un proiect de lege care permite ieșirea din închisoare a criminalilor condamnați pe viață. În realitate, ea este doar una dintre cei 10 autori ai legii — avizată pozitiv de Guvern și promulgată fără obiecții de Președinție.
PAS încearcă să se spele pe mâini și să scape de cei care au curajul să gândească diferit. Olesea Stamate a fost doar un pion sacrificat. Nu este primul caz — dar este încă o dovadă a unei guvernări care nu-și asumă greșelile și dă vina pe oricine, doar să scape basma curată”, a spus politicianul.
Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) a subliniat importanța adoptării cu responsabilitate a oricărei măsuri legislative cu privire la amnistie.
„Partidul ALDE susține principiul unui sistem de justiție echitabil, care să asigure atât protecția drepturilor fundamentale ale cetățenilor, cât și siguranța publică. Deși amnistia poate fi un instrument valid într-un sistem de justiție, ALDE consideră că aplicarea sa nu trebuie să aibă efecte negative asupra securității naționale și a drepturilor victimelor infracțiunilor grave. Este imperios necesar ca legea să fie aplicată cu respectarea strictă a condițiilor stabilite de legislația națională și internațională, iar verificările privind îndeplinirea acestor condiții să fie transparente și riguroase.
ALDE consideră că politica legislativă trebuie să fie ghidată de interesele cetățenilor și nu de interese politice de moment. În acest sens, este esențial ca Parlamentul să evite adoptarea unor măsuri care pun în pericol ordinea publică și integritatea statului de drept. (…)
ALDE cere o ancheta a acestui caz și demisia deputaților-autori și co-autori, care au elaborat și au semnat acest proiect de lege vicios și răspundere penală , în cazuri in care va fi demostrat că aceasta lege a fost produsă cu rea intenție”, a menționat ALDE.
La rândul său, Ion Ceban, președintele Mișcării Alternative Naționale și primar de Chișinău, a solicitat demisia tuturor deputaților PAS.
„Argumentele prezentate de guvernare sunt absurde – întreaga mașinărie de vot PAS a fost avertizată de instituțiile statului, inclusiv de cele din domeniul securității și justiției, dar a ales să ignore aceste semnale.
Toți cei 62-63 de deputați PAS au votat orbește, așa cum o fac de fiecare dată, fără a analiza consecințele deciziilor lor. (…) Cerem ca toți deputații PAS să-și depună mandatele, iar conducătorii instituțiilor abilitate și competente să-și prezinte demisia publică. Au pus în pericol securitatea cetățenilor și a statului. O gașcă de profitori penibili”, a spus acesta.
Iar președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a declarat: „De patru ani PAS face „abuz de încredere” asupra cetățenilor. Și cetățenii vor fi șocați să descopere după alegerile parlamentare amploarea acestui abuz și câți așa-ziși „oameni buni” au fost implicați în diverse scheme. Au fost patru ani de vremuri bune pentru abuzuri, otkaturi și ilegalități”.
Amintim că, pe 4 aprilie, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că a exclus-o din formațiune pe deputata Olesea Stamate în contextul promovării unor modificări legislative cu privire la amnistie, care au dus la eliberarea unor deținuți condamnați la închisoare pe viață, pe vreme când era președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități. PAS i-a cerut lui Stamate să depună mandatul de parlamentar.
Formațiunea de guvernământ a mai menționat că deputații săi au votat amendamentele respective din cauza unui „abuz de încredere”.
Mai târziu, Olesea Stamate a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care a declarat că a primit „cu înțelegere” decizia conducerii PAS. Ea a adăugat că toate acțiunile sale au fost „corecte și legale”.
Parlamentul, care s-a reunit în ședință pe 4 aprilie, a votat în prima lectură un proiect de lege care prevede că persoanele condamnate la detenție pe viață nu vor putea beneficia concomitent de comutarea pedepsei pe amnistie și de liberare condiționată.