„Asupra instanțelor de judecată a existat o presiune”. Avocații Marinei Tauber, despre abaterile constatate în timpul procesului

Dosarul Marinei Tauber privind excluderea din cursa electorală de la Bălți este sută la sută politic, iar asupra instanțelor de judecată a existat o presiune directă din partea autorităților. În concluzie, avocații atestă nereguli grave de procedură, lipsă de probe, atitudine sfidătoare față de apărare. Declarațiile au fost făcute de avocații Marinei Tauber în cadrul unei conferințe de presă, din 8 decembrie. Apărătorii au vorbit și despre implicarea Arinei Spătaru în proces. În replică, fosta deputată a Platformei DA „le-a mulțumit” pentru atenția acordată.

„În noaptea dinspre 4 și 5 decembrie, aproape de miezul nopții, la CSJ, au venit două mașini, una a președintelui Curții de Apel Bălți și alta cu numere guvernamentale RMG 092”, a declarat Aureliu

Potrivit apărării, reprezentantul CEC nu a răspuns la nicio întrebare din partea avocaților și a făcut trimitere de fiecare dată la hotărârea CEC, deși aceasta, la fel, nu conține răspunsurile. Altă parte implicată impropriu în proces, Arina Spătaru, întrebată cum i-au fost lezate drepturile și de ce s-a adresat la CEC și participă la ședința de judecată, răspunsul a fost „De-atâta!”

„Toate întrebările la care nu am primit răspuns le vom pune în fața judecătorilor Înaltei Curți pentru Drepturile Omului. Deja pregătim cererea către CEDO și suntem siguri 100 de procente că Moldova va fi condamnată în acest proces. Așteptăm toate materialele de la CSJ, procesele verbale, înregistrările audio din timpul ședinței de judecată, în cadrul cărora ni se închideau gurile, după care vom trimite dosarul la CEDO”, a mai precizat Aureliu Colenco, unul dintre apărători.

În replică, fosta deputată a Platformei DA, Arina Spătaru „a mulțumit” avocaților lui Șor, pentru că i-au dedicat o parte din conferința lor de presă.

„Sunt plăcut surprinsă pentru atenția lor sporită și discurs înflăcărat, doar că se vede că sunt în pană de idei. Chiar și fotografia mea, pe care au pregătit-o ei și au prezentat-o pe ecranul din spatele lor, demonstrează acest lucru (…) Ceea ce pot să vă promit este că voi fi la fel de activă și voi apăra în continuare drepturile celor 70 mii de Bălteni. De ce? De’atâta!”, a scris Spătaru pe pagina sa de Facebook.

Amintim că turul doi al alegerilor locale din mun. Bălți, planificat pentru 5 decembrie, a fost suspendat cu doar jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare. Decizia a fost luată după ce Curtea de Apel Bălți a dat curs solicitării CEC de anulare a înregistrării Marinei Tauber în calitate de concurent electoral, pentru că a depășit plafonul cheltuielilor și nu a reflectat transparent toate mijloacele financiare.

Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia primei instanțe. La rândul său, Tauber susține că hotărârea este motivată politic și se va adresa la CEDO.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: