mk.ru

VIDEO Atentat la viața lui Soloviov? Moscova susține că a dejucat planul unei grupări teroriste

Autoritățile ruse au anunțat că un grup de cetățeni ucraineni ar fi pregătit un atentat împotriva moderatorului rus de televiziune Vladimir Soloviov. Șase persoane au fost reținute. Kievul a respins acuzațiile și a menționat că „acestea nu pot fi tratate cu seriozitate”.

Comitetul rus de Anchetă a anunțat că au fost reținute șase persoane, toți deținători de pașapoarte ucrainene, care ar fi pregătit un atentat în care era vizat Vladimir Soloviov. Acesta este cunoscut drept unul dintre cei mai aprigi susținători ai Kremlinului și calificat drept propagandist de către opozanții politicii promovate de Moscova.

Infracțiunea era planificată pe teritoriul Moscovei, se planifica explozia mașinii jurnalistului. Șase complici ai infracțiunii sunt membri ai grupării neonaziste, teroriste, interzise în rusia „National Socialism/White Power“ („Național-Socialist, Puterea albă“)”, — se arată în declarația Comitetului de Anchetă.

Însuși Soloviov a comentat presupusul atentat în emisiunea sa. El susține că în spatele acestuia ar sta chiar președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski: „În această situație cel mai mult mă marchează faptul că Zelenski, în cercul său de prieteni apropiați, s-a plâns pe mine. Și a rugat „să se lămurească” cu mine în Rusia. Adică aici sunt trimiși diverși cetățeni, cu legături directe cu serviciile lui speciale, pentru că lui Zelenski nu îi face plăcere ce vorbesc despre el. Vă place, nu? Adică el mi s-a adresat direct, iar acum eu sunt dușmanul personal al aproape-Fuhrerului. Aceea, să știți că dacă vreodată, cândva, cumva, mi se va întâmpla ceva – aceasta este comanda lui Zelenski”.

Serviciul ucrainean de Securitate a declarat că nu a planificat uciderea lui Vladimir Soloviov și că nu intenționează să comenteze la modul serios informația serviciilor speciale rusești, privind presupusul atentata la viața propaganistului rus.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

adunarea procurorilor
Максим Андреев, NewsMaker

Vettingul sperie procurorii? 17 au părăsit sistemul după ce au fost notificați de Comisia de evaluare

17 procurori din cei 90 incluși în prima etapă a evaluării etice și financiare au părăsit sistemul, după ce au fost notificați oficial de Comisia Vetting. Dintre aceștia, 15 activau în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), iar doi – la Procuratura Generală.

Potrivit Comisiei, prima etapă a procesului de vetting, care a constat în colectarea documentelor necesare evaluării externe, a fost finalizată. Cei 73 de procurori rămași au transmis complet și în termen toate actele solicitate: declarațiile de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani, lista persoanelor apropiate care activează în sistemul de justiție și un chestionar privind integritatea etică.

Președinta Comisiei, Christopher Lehmann, susține că „răspunsurile prompte ale majorității procurorilor arată că procesul de evaluare avansează într-un mod transparent și responsabil”.

„Acolo unde va fi nevoie, Comisia va solicita informații suplimentare nu doar de la procurori, ci și de la autorități publice, instituții financiare, agenți economici sau alte surse relevante. Ulterior, vor fi organizate audieri publice pentru fiecare procuror. Fiecare evaluare se va încheia cu un raport scris, care va conține recomandarea de promovare sau nepromovare. Acest raport va fi transmis atât procurorului, cât și Consiliului Superior al Procurorilor, care va lua decizia finală”, a mai declarat Lehmann, conform comunicatului citat.

Procesul de Vetting face parte din reformele prioritare anunțate de autorități, menite să consolideze încrederea cetățenilor în sistemul de justiție și să asigure o procuratură independentă, integră și profesionistă. Evaluarea este prevăzută pentru mai multe categorii de procurori din Republica Moldova. După finalizarea etapei de verificare a conducerii Procuraturii Generale, procesul continuă cu procurorii din procuraturile specializate, procurorii-șefi și adjuncții acestora din procuraturile teritoriale.

Spre deosebire de pre-Vetting, Vettingul este obligatoriu. În cazul în care candidații nu promovează evaluarea, vor fi eliberați din funcție și li se va interzice să mai dețină o funcție de procuror sau demnitate publică timp de 5 până la 7 ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: