Un grup de escroci a creat un site menit să atragă locuitorii Republicii Moldova într-un presupus „proiect investițional”, care le promitea câștiguri de la 4 mii de euro pe lună. În acest scop, necunoscuții au utilizat imaginea președintei țării Maia Sandu, a americanului Elon Musk, dar și pe cea a platformei NewsMaker.md. Cu această ocazie, informăm cititorii că redacția NewsMaker nu are nicio legătură cu site-ul respectiv și îi îndemnăm să studieze cu atenție link-urile pe care le accesează, pentru a nu cădea în plasa răufăcătorilor.
Pe Instagram au apărut informaţii despre „lansarea platformei Tesla X în Moldova”. Locuitorii țării noastre sunt îndemnați să se alăture acestei platforme pentru a obține câștiguri care pornesc de la 4 mii de dolari pe lună. Potrivit afirmațiilor din postare, Președinta Maia Sandu i-ar fi propus omului de afaceri american Elon Musk să lanseze platforma respectivă, ba chiar a discutat cu el acest subiect în timpul unei întrevederi. Atenție: știrea este falsă, iar poza este trucată. În acest mod, escrocii încearcă să profite de încrederea oamenilor şi să-i deposedeze de bani, scrie stopfals.md.
Relatarea despre pretinsa platformă a lui Elon Musk este însoţită de un link către un material care ar fi fost publicat pe site-ul NewsMaker.md şi în care s-ar vorbi despre platforma investiţională. Totuşi, la o examinare mai atentă a adresei acestui link putem înţelege că linkul nu este unul veridic. Astfel, adresa linkului (https://geleosocar-gaz.space/) nu corespunde în niciun fel NewsMaker.md şi redirecţionează utilizatorul către o altă resursă.
Prin acest procedeu, escrocii ademenesc pe pagină utilizatorii care cred că vor citi articolul scris de jurnalişti. Articolul de promovare întitulat „Cum să devii investitor. Metodele clasice VS tendinţele noi în materie de investiţii” („Как стать инвестором. Сравниваем классику с новыми трендами инвестирования”) într-adevăr a fost publicat pe site-ul NewsMaker.md, însă nu relatează despre Elon Musk, ci despre o cu totul altă platformă. Probabil, escrocii au mizat pe faptul că logo-ul oficial va spulbera toate dubiile cu privire la veridicitatea postării.
Redacția NewsMaker reiterează că nu are nicio legătură cu această platformă investițională falsă și îndeamnă cititorii să se informeze temeinic din surse verificate. Detalii despre redacția NewsMaker, activitatea și sursele de finanțare găsiți AICI.