„Atunci au vrut să ne fure sat cu sat, acum vor să fure țara de-a-ntregul”. Maia Sandu, apel către primari înaintea turului II

Președinta Maia Sandu, candidata PAS la alegerile prezidențiale, îi îndeamnă pe primarii din Republica Moldova să-și mobilizeze comunitățile pentru participarea în turul II de scrutin. Totodată, șefa statului a subliniat importanța votării opțiunii pro-europene în cadrul alegerilor pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Precizările au fost făcute într-o adresare video publicată în data de 29 octombrie. 

Domnule primar, doamnă primar, acum este timpul vostru. Adunați oamenii, adunați comunitatea care va oferit încrederea să-i conduceți și salvați localitatea. Acum 1 an, gruparea Șor și-a pus în plan să vă cumpere satele și orașele. La alegerile locale de atunci am reușit să salvăm votul democratic în majoritatea localităților. Atunci au vrut să ne fure sat cu sat, acum vor să fure țara de-a-ntregul. Doar împreună, doar dacă fiecare primar își mobilizează comunitatea putem salva Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Ea remarcat importanța votării opțiunii pro-europene.

Dezvoltarea se face cu resurse care vin din Uniunea Europeană. Resursele din Rusia nu vin. (…) Dvs. știți aceste lucruri și înțelegeți urgența momentului. Dacă ratăm șansa de a ne apropia de Europa, nu vom avea bani pentru apă și canalizare, pentru grădinițe și școli, pentru drumuri, pentru toate aceste proiecte prea scumpe pentru bugetul localității, și chiar al întregii țări. Vreau ca aceste lucruri să le poată avea toți primarii, indiferent de la care partid sunt. Pentru că atunci când avem resurse, ele merg la toți, iar atunci când nu le avem, nimeni nu le va avea.. Vă promit că vom corecta greșelile. În democrație toți contează, dacă pierdem, nicio voce nu va mai conta. E momentul vostru, mergeți la fiecare om, adunați comunitatea și salvați localitatea. Împreună salvăm democrația”, a precizat șefa statului.

Precizăm că, pe 20 octombrie, au avut loc alegeri pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și referendumul constituțional cu privire la aderarea la Uniunea Europeană.

În urma alegerilor prezidențiale, niciunul dintre cei 11 candidați înscriși în cursa electorală nu a obținut majoritate de voturi. Astfel, pe 3 noiembrie, se va desfășura al doilea tur de scrutin, la care vor participa cei doi concurenți care au acumulat cele mai multe voturi: Maia Sandu (42,49%), care candidează din partea partidului de guvernământ pro-european PAS, și Alexandr Stoianoglo (25,95%), pretendentul formațiuniunii pro-ruse PSRM.

La referendum, 50,35% dintre alegători au susținut modificarea Constituției în vederea aderării la UE, iar 49,65% – nu.

Cele două scrutine au avut loc pe fundalul desfășurării unei scheme de corupere electorală de către organizația criminală „Șor”, condusă de oligarhul fugar Ilan Șor, care este investigată. Oamenii legii au stabilit peste 130 000 de persoane din rețeaua organizației criminale, care au fost plătite, prin transferuri a PSB Bank – o bancă rusească aflată sub sancțiuni internaționale, pentru a vota un anumit candidat și opțiunea „Nu” la refererendum. Se estimează că la finalizarea anchetei numărul celor implicați va depăși considerabil 300 000 de oameni.

Maia Sandu acuză organizația criminală că a influențat rezultatul referendumului, subliniind că rata susținerii modificării Constituției în vederea aderării la Uniunea Europeană ar fi fost mai mare, dacă nu s-ar fi cumpărat voturi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PSDE propune crearea „Alianței Moldova Europeană” și răspunde acuzațiilor lui Gligor

Partidul Social Democrat European (PSDE) propune formarea unei noi alianțe politice, „Alianța Moldova Europeană”, despre care afirmă că va pune „Moldova pe primul loc” și va reprezenta „o alternativă pro-europeană veritabilă”. Într-un comunicat de presă, PSDE a răspuns la acuzațiile lui Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, și a criticat Blocul „Împreună”, acuzându-l că ar fi „un instrument creat și controlat de PAS”, menit să „fragmenteze votul pro-european” și „să blocheze apariția unei opoziții reale”.

„Sub pretextul „integrității” și „reformismului”, acest bloc joacă de fapt un rol de anexă electorală, cu misiunea de a atrage voturile celor peste 30% de alegători pro-europeni care s-au dezamăgit de guvernarea PAS. Este o tactică cinică, dar clasică: creezi o copie de rezervă, sabotezi orice altă alternativă și apoi promovezi ideea votului „util”, în care PAS devine singura opțiune acceptabilă. Acesta nu este pluralism politic – este manipulare. Nu este unirea forțelor pro-europene – este dezbinare strategică, în folosul exclusiv al PAS”, se arată în comunicatul PSDE.

Formațiunea susține că Blocul „Împreună” a fost conceput ca „o fațadă”, unde ar fi acceptate doar partidele obediente, în timp ce cele care vin cu inițiative sunt „discreditate”.

„PSDE, CUB, LOC – toți au fost atacați sau respinși tocmai pentru că refuză să fie controlați”, afirmă reprezentanții partidului.

Partidul a răspuns declarațiilor liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, care a menționat PSDE într-o postare, în care s-a referit la faptul că liderul Ligii Orașelor și Comunelor (LOC), Alexandru Bujorean ar fi promovat în Blocul „Împreună” formațiuni și persoane asociate cu fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

„Noi, PSDE, nu suntem interesați să participăm la acest teatru politic. Nu căutăm aprobarea PAS și nici nu acceptăm să fim catalogați pe criterii politice inventate în birourile lor de PR. Respingem categoric campaniile de stigmatizare lansate împotriva noastră și a altor partide care nu se supun dictatului PAS. Cei care se pretind “gardieni ai moralei” nu fac altceva decât să repete același tipar: excludere, discreditare, control”, susține formațiunea.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții Blocului „Împreună” referitor la declarațiile PSDE. Vom reveni ulterior cu poziția acestora.

***

Pe 7 iulie, Partidul „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) și-a anunțat retragerea din Blocul politic „Împreună”, precizând că va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Reprezentanții LOC au declarat că blocul politic din care făceau parte și-a pierdut direcția inițială și a fost transformat într-un „instrument politic izolat”, în care dialogul și deschiderea au fost înlocuite cu „tergiversare, etichetări și jocuri de culise”.

Aceștia au acuzat PAS că ar ademeni oameni din bloc pe listele lor electorale. În cadrul podcastului Gonța Media, Alexandru Bujorean a declarat că PAS ar fi propus blocului Împreună trei mandate de deputat pentru cele patru partide din bloc. 

Purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare a declarat pentru NM că PAS „este în discuții cu partidele proeuropene”.

„Ne dorim o listă cât mai reprezentativă și unitatea forțelor europene. Le mulțumim celor care se alătură acestui efort de menținere a Moldovei pe calea cea dreaptă în alegerile din toamnă”, a declarat Adriana Vlas, reprezentanta PAS.

Plecarea LOC din Blocul politic „Împreună” a generat un val de acuzații și replici între liderii politici implicați. Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, susține că retragerea formațiunii conduse de Alexandru Bujorean ar fi fost provocată de refuzul celorlalte partide de a accepta în alianță formațiuni și persoane asociate cu fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

„La ultima ședință a Consiliului de coordonare a Blocului Împreună, Bujoreanu a insistat repetat asupra extinderii Blocului prin accederea PSDE, PNM și CUB. Vă aduc aminte că Comisia Electorală Centrală a depistat în listele de subscripție depuse de CUB în alegerile prezidențiale, liste identice cu cele depuse de Victoria Furtună. Concluziile le faceți Dvs, nemaivorbind de faptul că CUB a sabotat Blocul Împreună în alegerile prezidențiale. Propunerea lui Bujorean a fost refuzată unanim de Partidul Schimbării, PPDA și Partidul Verde Ecologist și acesta este motivul adevărat al plecării Ligii Orașelor și Comunelor din Blocul Împreună”, a menționat Gligor.

Blocul „Împreună”, o alianță politică pro-europeană, a fost înființat în aprilie 2024. Inițial, acesta a fost format din Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Platforma pentru Demnitate și Avedăr și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). În august 2024, CUB a părăsit blocul politic. În schimb, pe 1 martie, la bloc a aderat Partidul Verde Ecologist.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: