Au bătut recordul. Șase deputați PAS au participat la marșul LGBT
Full Article 2 minutes read

Au bătut recordul. Șase deputați PAS au participat la marșul LGBT

La Marșul Solidarității, organizat de comunitatea LGBT, au participat șase deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Este vorba despre Dumitru Alaiba, Eugeniu Sinchevici, Vitalie Gavrouc, Marcela Nistor, Galina Sajin și Evghenia Cojocari. O informație în acest sens a fost comunicată de reprezentanții Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M”, care au menționat că este cel mai mare număr de deputați care au participat la un marș desfășurat de comunitatea LGBT.

Potrivit Centrului, la Marș au participat în jur de 500 de persoane, acesta fiind cel mai mare număr de participanți la Marșul Pride în toate istoria desfășurării lui în Republica Moldova.

„De asemenea, la Marș au participat reprezentanții misiunilor diplomatice, atât ai ambasadelor, cât și ai structurilor internaționale”, comunică reprezentanții Centrului.

Organizatorii mai spun că traseul din acest an a fost cel mai lung traseu de până acum. Marșul a început la intersecția străzilor București și Ismail și s-a încheiat în Scuarul Consiliului Europei, pe strada Kogălniceanu.

Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M” a fost fondat pe 8 mai 1998 și este una dintre cele mai vechi organizaţii neguvernamentale din țară. GENDERDOC-M promovează drepturile comunităţii LGBT+ în Republica Moldova.

***

Pe 19 iunie, la Chișinău s-a desfășurat marșul solidarității, organizat de comunitatea LGBT. Evenimentul a avut loc pe traseul planificat, chiar dacă pe unele străzi din capitală au început lucrări de reparații. Acesta a fost monitorizat de mai mulți polițiști, care au înconjurat membrii comunității. Anterior, primarul Ion Ceban a cerut comunității LGBT+ să își schimbe traseul, întrucât pe cel stabilit inițial a fost redirecționat transportul public, din cauza evenimentelor planificate în Piața Marii Adunări Naționale.

Încă de dimineață, un grup de preoți și enoriași s-a adunat în apropierea monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului în semn de protest față de de desfășurarea Marșului Pride 2022. Aceștia au adus două bannere de mari dimensiuni cu mesajul „Stop propagării homosexualității”. Anterior, Mitropolia Moldovei a cerut în mod repetat autorităților mun. Chișinău să oprească „prin orice mijloace” desfășurarea marșului.

Astăzi la Chișinău urmează să se desfășoare și un protest împotriva guvernării, dar și un concert, anunțat de activistul Veaceslav Valico.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: