Alina Michalkina / NewsMaker

FOTO/VIDEO Înconjurați de poliție, membrii comunității LGBT+ au participat la marșul din Chișinău

La Chișinău a avut loc Marșul Solidarității – Pride 2022, organizat de comunitatea LGBT+ din Republica Moldova. Evenimentul a fost monitorizat de mai mulți polițiști, care au înconjurat membrii comunității. Marșul a început la intersecția străzilor București și Ismail, chiar dacă în regiune au început lucrări de reparații, inițiate de Primăria capitalei. 

La acțiunea organizată de comunitatea LGBT s-a alăturat și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Dumitru Alaiba, dar și șeful Oficiului Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Chişinău, Floris van Eijk.

„Suntem o țară liberă și drepturile trebuie respectate”, a spus Dumitru Alaiba. La marș au participat și deputații PAS Eugeniu Sinchevici și Marcela Nistor.

La intersecția străzilor A. Pușkin cu București din Chișinău, coloana de participanți la Marșul Solidarității – Pride 2022 a fost „atacată” cu replici din partea mai multor persoane care s-au arătat împotriva comunității LGBT. Manifestanții au fost fluierați și insultați de oameni. „Rușine. Jos parada gay. Chișinău nu-i sodoma”, a spus un bărbat. De menționat că participanții la marș au înaintat mai departe pe traseul stabilit.

„Noi nu suntem de acord ca păcatul să fie promovat în societate. Înainte era o rușine să se vorbească despre asta, dar acum la nivel de lege s-a ridicat păcatul acesta. Copii mei nu trebuie să vadă aceasta”, a spus o femeie corespondentului NM, care transmite live manifestația comunității.

Totuși o participantă la marșurile organizate de comunitatea LGBT a spus că anul acesta a văzut o diferență cu privire la siguranța manifestanților în public: „Sunt bucuroasă să contat că cu fiecare an, marșul este organizat tot mai în siguranță”.

NewsMaker

Alina Michalkina / NewsMaker
Alina Michalkina / NewsMaker
Alina Michalkina / NewsMaker
Alina Michalkina / NewsMaker
Daria Slobodcicova / NewsMaker
Alina Michalkina / NewsMaker

Tot în acest moment, un grup de preoți și enoriași s-a adunat în apropierea monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului în semn de protest față de de desfășurarea Marșului Pride 2022. Aceștia au adus două bannere de mari dimensiuni cu mesajul „Stop propagării homosexualității”. La demonstrație participă circa 100 de persoane. La fața locului este prezentă și poliția, care monitorizează buna desfășurare a manifestației.

Anterior, primarul Ion Ceban a cerut comunității LGBT+ să își schimbe traseul, întrucât pe cel stabilit inițial a fost redirecționat transportul public, din cauza evenimentelor planificate în Piața Marii Adunări Naționale. Contactată de NM, membra GENDERDOC-M, Angelica Frolov, a dat asigurări că marșul se va desfășura conform planului.

Mitropolia Moldovei a cerut în mod repetat autorităților mun. Chișinău să oprească „prin orice mijloace” desfășurarea marșului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: