Avocații din Marea Britanie au permisiunea de a-i oferi consiliere juridică deputatului fugar Ilan Șor, dar doar dacă dispun de o licență specială pentru aceasta sau dacă prestează serviciile gratuit. Informația a fost comunicată pentru TV8 de reprezentanții Ambasadei Marii Britanii la Chișinău.
Sursa menționează că a întrebat reprezentanții Ambasadei dacă are dreptul o companie din Marea Britanie să presteze servicii pentru o persoană aflată sub sancțiuni.
Potrivit Ambasadei, avocații sau companiile de avocatură din Marea Britanie care urmează să presteze servicii de asistență juridică contra plată unei persoane aflate sub sancțiuni, trebuie să obțină mai intâi o licență de la Biroul de Implementare a Sancțiunilor (OFSI) din Marea Britanie.
„OFSI emite licențe pentru a permite activități, care altfel ar fi interzise prin sancțiuni, atunci când există temeiuri legale specifice pentru a face acest lucru și când au fost îndeplinite condițiile pentru astfel de temeiuri. OFSI poate emite licențe numai atunci când există o legătură dintre Marea Britanie și o tranzacție”, au precizat reprezentanții Ambasadei.
Totodată, pentru sursa citată, instituția a menționat că reglementările globale privind sancțiunile împotriva corupției din 2021 includ un termen legal pentru plata unor servicii juridice rezonabile.
Ambasada a declarat că, în cele mai multe cazuri, firmele de avocatură pot oferi consiliere juridică sau pot reprezenta o persoană sancționată în lipsa unei licențe OFSI, dar acestea nu pot primi nicio plată pentru servicii înainte de a primi o licență de la OFSI.
Ce ține de cererile individuale depuse la OFSI de compania de avocatură care a fost contractată de Ilan Șor, Ambasada a spus că nu comentează.
***
De menționat că deputatul fugar Ilan Șor a apelat la o companie de avocați din Marea Britanie. Pe 17 ianuarie 2023, avocatul Shaul David Brazil a anunțat că Șor va fi apărat în istanță de avocați din Marea Britanie. Este vorba despre compania de avocatură „BCL Solicitors LLP”. Cea din urmă este a treia companie de avocatură din Marea Britanie, după numărul de procese câștigate.
„Am fost însărcinați de domnul Șor să-l consiliem și să-l reprezentăm în cadrul procedurilor sale legale din Republica Moldova, inclusiv în mod special în acuzațiile conținute în rechezitoriu și să ne asigurăm că drepturile omului sunt respectate și protejate”, a declarat avocatul Shaul David Brazil.
Pe 18 ianuarie, Procuratura Anticorupție anunța că judecătorii care instrumentează dosarul lui Ilan Șor au acceptat în proces doi noi avocați ai deputatului fugar Ilan Șor, originari din Marea Britanie.
Tot pe 18 ianuarie, șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin declara că trezește semne de întrebare faptul că un grup de avocați din Marea Britanie au ales să îl reprezinte pe deputatul Ilan Șor, care a fost inclus recent în lista de sancțiuni a Guvernului de la Londra.
„Noi avem un semn de întrebare în acest caz. Marea Britanie a anunțat anterior persoanele care sunt în lista de sancțiuni, inclusiv Ilan Șor, iar astăzi, noi avem o companie de din Anglia care presupunem, primește bani de la Ilan Șor, ca să îl apere? Eu sunt interesată dacă asta nu ar încălca sancțiunile. Cred că noi trebuie să ne interesăm de faptul acesta”, a menționat Dragalin.
Sancțiuni britanice pe numele lui Șor
În data de 26 octombrie 2022, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.
Pe 9 decembrie 2022 Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc au fost incluși în lista sancțiunilor de către Guvernul Marii Britanii.
„Umplându-și buzunarele prin corupție și furt, actorii corupți au un efect coroziv asupra comunităților din jurul lor, subminând democrația și lipsind țările de resurse vitale în interes propriu. Ca urmare, peste 2% din PIB-ul global se pierde în fiecare an din cauza corupției”, se arată în comentariul autorităților britanice.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!