Comisia Electorală Centrală (CEC) a confirmat validitatea turului II al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, raportând o participare de 54,31% din alegătorii incluși pe listele electorale. Până la această oră au fost procesate 99,86% din procesele-verbale, iar Maia Sandu a obținut 55,41% din voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a acumulat 44,59%. Pe 4 noiembrie, CEC a raportat despre 225 încălcări ale legislației electorale înregistrate pe parcursul zilei de votare de către Inspectoratul General al Poliției. Totodată, Comisia a anunțat că, în următoarele 48 de ore, va recepționa documentele și materialele electorale din fiecare circumscripție și are la dispoziție 5 zile pentru a întocmi un proces-verbal de totalizare a alegerilor. Procesul va fi prezentat Curții Constituționale.
1 699 025 de alegători au participat la scrutin
Comisia Electorală Centrală a comunicat, pe 4 noiembrie, bilanțul preliminar al turului II de scrutin prezidențial.
Instituția electorală a declarat că pe 4 noiembrie, la ora 06:00, au fost închise ultimele secții de votare – în Sacramento, Seattle și Las Vegas din SUA și în Vancouver din Canada.
Conform datelor preliminare, la alegeri au participat 1 699 025 de alegători sau 54,31% dintre alegătorii incluși în listele electorale.
„Legislația electorală prevede că al doilea tur al alegerilor prezidențiale este declarat valabil dacă la el au participat cel puțin 20% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. În aceste condiții, CEC confirmă validitatea scrutinului”, au precizat reprezentații instituției electorale.
Cele mai active secții de votare din străinătate
Comisia a mai raportat că în cele 231 de secții de votare constituite peste hotare, inclusiv cele 3 pentru votul prin corespondență, și-au exercitat dreptul de vot – 328 855 de alegători, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de votanți de la organizarea secțiilor de votare peste hotare.
Cea mai activă rată de participare la vot s-a înregistrat în următoarele secții de votare din străinătate:
38/194 – or. Moscova 1 (secția consulară a ambasadei), Federaţia Rusă: 4 999 alegători;
38/195 – or. Moscova 2 (secția consulară a ambasadei), Federaţia Rusă: 4 999 alegători;
38/100 – or. Brescia, Republica Italiană: 4 463 alegători;
38/178 – or. Bucureşti 1 (ambasadă), România: 4 433 alegători;
38/110 – Republica Italiană, or.Padova: 4 289 alegători;
38/033 – Republica Franceză, or. Paris 8 (Livry-Gargan): 4 012 alegători;
38/116 – Republica Italiană, or. Vicenza: 3 673 alegători
38/036 – Republica Franceză, or. Villeneuve-Saint-Georges 1: 3 652 alegători;
38/112 – Republica Italiană, or. Veneția (Mestre) 1: 3 632 alegători;
38/114 – Republica Italiană, or. Verona 1: 3 558 alegători.
Rezultatele obținute de candidații, date preliminare
Până la această oră au fost procesate 99,86% din procesele-verbale. Potrivit informațiilor preliminare, rezultatele obținute de candidații participanți în cursa electorală pentru funcția de președinte al Republicii Moldova sunt următoarele:
– Maia Sandu – au votat peste 930 mii de alegători sau 55,41%;
– Alexandr Stoianoglo – a acumulat peste 748 mii de voturi, ceea ce reprezintă 44,59%.
Codul electoral prevede că este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în al doilea tur de scrutin.
Despre încălcări
Potrivit Comisiei, Inspectoratul General al Poliției a înregistrat pe parcursul zilei de 3 noiembrie 225 încălcări/incidente:
– 76 cazuri țin de fotografiere a buletinului de vot (întocmite 31 procese-verbale);
– 30 cazuri țin de agitația electorală interzisă (întocmit 1 proces-verbal);
– 26 situații de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor (întocmite 2 procese-verbale);
– 24 cazuri de transportare organizată a alegătorilor;
– 9 cazuri de încălcare a dreptului la vot;
– 8 cazuri de deteriorare a buletinului de vot;
– 7 cazuri de afișaj electoral neautorizat.
Totodată, la Călărași, o ștampilă a fost deteriorată. La Bălți a fost pierdută o ștampilă. Și la o secție de votare din Anenii Noi a fost constatată lipsa unei ștampile. De asemenea, alte peste 40 cazuri documentate au vizat alte încălcări ale procesului electoral. Comisia a menționat și cazurile cu alarme false privind minarea unor secții de votare din țară și de peste hotare, precum și a podului peste Nistru de la Râbnița spre Rezina.
Ce urmează
În următoarele 48 de ore, CEC urmează să recepționeze documentele și materialele electorale din fiecare circumscripție electorală.
CEC are la dispoziție 5 zile pentru a întocmi un proces-verbal de totalizare a alegerilor, pe care, ulterior, îl va prezenta Curții Constituționale împreună cu raportul privind rezultatele scrutinului prezidențial.
Potrivit ultimelor date sunt prelucrate ultimele trei procese verbale din exterior. Până acum au fost prelucrate 2216 din 2219 (99,86%). Menționăm că instituția electorală a prelucrat toate procesele electorale de pe teritoriul Republicii Moldova
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!