„Au fost admise erori la introducerea datelor”. Ministerul Sănătății explică devierile constatate de Curtea de Conturi
Full Article 2 minutes read

„Au fost admise erori la introducerea datelor”. Ministerul Sănătății explică devierile constatate de Curtea de Conturi

Ministerul Sănătății a evaluat corectitudinea gestionării și administrării vaccinurilor în cadrul campaniei de imunizare împotriva COVID-19, în contextul raportului de audit prezentat de Curtea de Conturi. În rezultat, s-a stabilit că devierile constatate de Curte au fost produse prin admiterea de erori la introducerea datelor în sistemul electronic de evidență a vaccinărilor.

Autoritățile din sănătate explică, pe 24 decembrie, că probabilitatea omiterii de erori la introducerea datelor, a fost influențată de volumul excesiv de lucru dar și gradul înalt de epuizare fizică și morală a lucrătorilor medicali responsabili pentru realizarea campaniei de imunizare.

„La înregistrarea vaccinului administrat se alege tipul vaccinului, precum și seria, dintr-o listă prestabilită din meniul derulant, unde sunt indicate toate seriile recepționate în țară, atât cele disponibile, cât și cele deja epuizate. Aceste imperfecțiuni ale sistemului au permis la introducerea datelor, alegerea eronată a seriilor de vaccin”, precizează Ministerul Sănătății.

În timpul evaluării, Ministerul Sănătății anunță că a identificat și unele cazuri care au legătura cu eliberarea certificatelor de vaccinare false. Aceasta sunt transmise organelor legii pentru investigare.

„Ne exprimăm regretul pentru faptul că Curtea de Conturi a operat cu noțiuni strict medicale la prezentarea raportului și expunerea constatărilor și a aplicat termenul de „administrare a vaccinului”, referindu-se de fapt, la procesul de introducere în sistem a datelor privind vaccinurile aplicate. În discuții cu echipa Curții de Conturi am fost asigurați că aceste confuzii de esență vor fi excluse prin redactarea raportului final. Asigurăm cetățenii că vaccinarea împotriva COVID-19 oferă cea mai bună protecție împotriva virusului și îi încurajăm să se vaccineze”, susține Ministerul Sănătății.

Totodată, Ministerul îndeamnă persoanele care se vaccinează să solicite lucrătorului medical prezentarea flaconulului din care este extrasă doza de vaccin pentru a verifica tipul vaccinului și termenul de valabilitate.

Amintim că pe 16 decembrie, Curtea de Conturi a anunțat că ar fi fost administrate circa 7000 de doze de vaccin cu termenul de valabilitate expirat. Mai mult, conducerea instituției a acuzat Ministerul Sănătății de „management defectuos și insuficiența controalelor-cheie”. Pe de altă parte, Ministerul a negat informația.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: