Au votat demiterea lui Armașu de la BNM, dar nu acceptă numirea noii șefe. Comuniștii și socialiștii au depus o plângere la Procuratură
Full Article 3 minutes read

Au votat demiterea lui Armașu de la BNM, dar nu acceptă numirea noii șefe. Comuniștii și socialiștii au depus o plângere la Procuratură

Comuniștii și socialiștii au depus astăzi, 26 decembrie, o sesizare la Procuratura Generală (PG), prin care cer investigarea acțiunilor conducerii de vârf a țării pe marginea desemnării și numirii noii șefe de la Banca Națională a Moldovei (BNM), fosta senatoare din România Anca Dragu.

Fostul președinte al țării Igor Dodon, în prezent secretar executiv al PSRM, susține că, în sesizarea depusă, semnatarii le-au cerut procurorilor să investigheze autoritățile sub aspectul întrunirii semnelor de „trădare de patrie” și „admiterii excesului de putere”. Sesizarea a fost semnată, inclusiv, de fostul șef de stat Vladimir Voronin, în prezent lider al PCRM, cu care socialiștii au format o coaliție în Parlament.

„La 21 decembrie, în mare grabă și în plină noapte, Maia Sandu a semnat decretul cu privire la acordarea cetățeniei Republicii Moldova unei cetățence a României, membră a Senatului României, Anca Dragu. La 22 decembrie, fără a aștepta publicarea decretului prezidențial în „Monitorul Oficial”, deputații PAS au propus candidatura doamnei Dragu pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei și au votat în favoarea ei, încălcând toate normele și procedurile posibile. Așa procedează doar trădătorii de Patrie”, a scris Igor Dodon.

***

Amintim că Anca Dragu a fost numită în funcția de șef al BNM de Parlament, în ședința din 22 decembrie. Candidatura sa a fost susținută de 58  de deputați ai Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). S-a întâmplat la doar o zi după ce fostul guvernator al BNM Octavian Armașu a fost demis din funcție de Parlament, cu votul a 81 de deputați PAS și BCS. Numirea Ancăi Dragu la nici 24 de ore de la demisia lui Armașu a stârnit un val de critici, în special în rândul opoziției. BCS a condamnat public numirea unui „cetățean străin” în fruntea BNM și a declarat că va contesta decizia la Curtea Constituțională.

Precizăm în acest context că Anca Dragu a obținut cetățenia Republicii Moldova. Decretul prezidențial a fost semnat de Maia Sandu cu o zi înainte ca Igor Grosu să o propună pe Dragu la șefia BNM.

Noua guvernatoare a BNM a fost prezentată angajaților Băncii pe 26 decembrie, de speakerul Igor Grosu. Parlamentarul i-a urat fostei senatoare din România succese în noua sa activitate, precizând că atât Parlamentul, care a numit-o în funcție, cât și cetățenii, „au așteptări mari” de la ea.

Potrivit CV-ului, Anca-Dana Dragu are o experiență de peste 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional. Anca Dragu a mai fost ministru al Finanțelor Publice în Guvernul României și, în 2020, a fost aleasă în funcția de președinte al Senatului României.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: