AUDIO „300 de euro? … 500″. Șase polițiști de patrulare din nordul țării, suspectați că luau mită de la șoferi
Full Article 2 minutes read

AUDIO „300 de euro? … 500″. Șase polițiști de patrulare din nordul țării, suspectați că luau mită de la șoferi

Șase polițiști din cadrul Direcției de Patrulare Nord a Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) au fost reținuți marți, 23 ianuarie, în urma a 23 de percheziții. Centrul Național Anticorupție (CNA) anunță că dosarul în care sunt bănuiți aceștia a fost pornit în temeiul art. 324 Cod penal – „corupere pasivă”, iar ulterior au mai fost inițiate alte 24 de cauze penale pe aceleași fapte.

Potrivit probatoriului administrat, în perioada lunii septembrie 2023 până în prezent, angajații Direcției de Patrulare Nord ar fi pretins și primit mijloace bănești, în sume ce variau între 200 de lei și 700 de euro, de la persoanele care încălcau regulamentul circulației rutiere pentru a nu le aplica sancțiunile prevăzute de lege. Investigațiile au pornit de la cazul unui bărbat care, fiind oprit de agenții de circulație, ar fi fost condiționat să achite 600 de euro pentru a nu fi documentat pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate.

La fel, CNA anunță că a documentat mai multe cazuri de pretindere de bani de la șoferi pentru nesancționarea acestora pentru depășirea limitei de viteză. Astfel, în schimbul unor mijloace financiare necuvenite, angajații INSP radiau de pe cardul de memorie SD al aparatului „TruCAM” înregistrările foto/video stocate privind încălcările fixate.

Pentru documentarea sub toate aspectele a cauzelor, astăzi ofițerii CNA în comun cu angajații SPIA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți au desfășurat 23 de percheziții în automobilele de serviciu și personale ale angajaților INSP, la sediul Serviciului Patrulare Soroca și Florești, precum și  la domiciliile persoanelor implicate în comiterea infracțiunilor menționate.

În cadrul perchezițiilor la domiciliile bănuiților au fost ridicate mijloace financiare în monedă națională și valută ( 80 de mii de lei, peste 100 de mii de euro, 3500 de hrivne și 3000 de ruble). De asemenea, au fost ridicate telefoane mobile, un aparat Drager, un TruCam, registre, procese-verbale și înscrisuri de ciornă.

Persoanele au fost reținute pentru 72 de ore și urmează a fi plasate în izolator. Acțiunile de urmărire penală continuă sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: