Grosu, despre concertul lui Usatîi cu artiști ruși, lângă expoziția despre terorile staliniste: „Au căscat gura toți”

Președintele Parlamentului și liderul partidului de guvernare, Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a criticat concertul cu artiști ruși, organizat de politicianul Renato Usatîi în Piața Marii Adunări Naționale – acolo unde are loc o expoziție dedicată victimelor represiunilor sovietice.

„La un capăt de PMAN comemorăm, deplângem pe cei care au fost deportați, duși, schilodiți, și la alt capăt de piață chefuim. Unii comemorează, alții chefuiesc. E iurea, evident că e iurea, și foarte urât s-a primit”, a declarat Grosu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la N4.

Șeful Legislativului a criticat, de asemenea, atât autoritățile care au permis accesul artiștilor ruși în Republica Moldova, cât și organizatorii care au oferit scena și spațiul public pentru concert.

„Ping-pongul ăsta, că ăla a dat piața, dar cine le-a dat voie în țară. Aici trebuie să tragem linia și să spunem că, scuzați-mă, au căscat gura toți. De la cei care i-au lăsat să intre pe cântăreții ăștia faimoși, până la cei care le-au permis desfășurarea activității în Piața Marii Adunări Naționale”, a conchis Grosu.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în PMAN al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. Pe scena din Chișinău au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Concertul, organizat în imediata apropiere de expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași”, a stârnit un val de critici.

Guvernul a condamnat ferm concertul organizat de Usatîi în PMAN, la mică distanță de expoziția dedicată victimelor deportărilor staliniste, calificându-l drept „o insultă la adresa memoriei colective”. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a criticat Primăria Chișinău pentru că a permis desfășurarea evenimentului în proximitatea expoziției și a cerut explicații publice din partea autorităților municipale.

În replică, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”. Ea a precizat că primăria nu autorizează evenimentele, ci doar este notificată despre organizarea acestora.

Într-o transmisiune live pe Facebook, Renato Usatîi a declarat că expoziția nu a fost afectată în niciun fel și că zona a fost menținută curată. Totodată, acesta a calificat autoritățile centrale drept „o rușine”.

Cu o reacție a venit și Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, care și-a exprimat profunda indignare față de decizia autorităților locale de a permite desfășurarea unui concert cu participarea artiștilor din Federația Rusă — unii dintre ei susținători ai războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei — chiar în vecinătatea unei expoziții comemorative.

Asociația a lansat un apel public către autorități să-și reconsidere prioritățile și să manifeste respect față de memoria victimelor regimului stalinist: „Este esențial ca suferința și sacrificiul deportaților și deținuților politici să fie onorate cu demnitate și seriozitate”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: