Cetățenii Republicii Moldova sunt atenționați inclusiv în supermarketuri cu privire la riscurile fenomenului de corupere electorală. „Dacă vi se propun bani pentru a vota împotriva unui candidat la alegerile de duminică – refuzații, în caz contrar riscați amendă”, s-a comunicat într-o înregistrare audio difuzată într-un supermarket din Chișinău. Mai mult, cetățenii primesc și mesaje pe numerele personale de telefon de la poliție, fiind îndemnați să fie „atenți la fraudele electorale”. „Oferirea de bani duce la amendă 57 000 lei sau închisoare până la 5 ani, primirea de bani – amendă 37 500 lei”, se arată într-un mesaj transmis de oamenii legii.
Într-un supermarket din Chișinău, într-unul din magazinele Nr.1, NewsMaker a surprins un mesaj audio în care poliția a atenționat cetățenii cu privire la frauda electorală.
„Un mesaj important, poliția atenționează: dacă vi se propun bani pentru a vota împotriva unui candidat la alegerile de duminică – refuzații, în caz contrar riscați amendă în valoare de 37 500 de lei. Dacă veți anunța despre aceasta poliția veți fi eliberat de la achitarea amenzii”, s-a anunțat în mesajul audio difuzat în supermarket.
Poliția Republicii Moldova transmite și mesaje cetățenilor, cu privire la frauda electorală, și pe numerele de telefoane: „Poliția informează: Stimați cetățeni, fiți atenți la fraudele electorale. În cazul în care cineva încearcă să vă corupă, apelați Poliția. Oferirea de bani duce la amendă 57 000 lei sau închisoare până la 5 ani, primirea de bani – amendă 37 500 lei”.
La alegerile prezidențiale din Moldova, din 20 octombrie, niciunul dintre cei 11 candidați nu a obținut mai mult de 50% din voturi. Președinta în funcție, Maia Sandu, care candidează pentru al doilea mandat, a obținut 42,49% din voturi. Candidatul susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo, a obținut 25,95%. Astfel, pe 3 noiembrie, în Republica Moldova va avea loc turul II al alegerilor prezidențiale.
Urmare a scrutinului din 20 octombrie, după miezul nopții, Maia Sandu a spus că Republica Moldova s-a confruntat „cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației” și a adăugat că „grupări criminale, împreună cu forțe străine, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă”. Sandu a menționat că sunt probe și informații că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi. „Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a comunicat Sandu. Detalii AICI.
Pe 24 octombrie, Sandu a declarat că a fost informată de către instituțiile statului despre existența unei rețele imense de cumpărare de voturi. „Am fost întrebați dacă e cazul să nu recunoaștem aceste alegeri și să organizăm alegeri repetate”, a comunicat ea. Tot ea a adăugat că procesul electoral nu trebuie oprit și a cerut instituțiilor statului să facă publice probele despre fraudă și să-i sancționeze pe cei care se fac vinovați. Detalii AICI.
În septembrie 2024, oamenii legii au inițiat un dosar penal care vizează o schemă de corupție electorală desfășurată de organizația criminală Șor, condusă de Ilan Șor, pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Oamenii legii au stabilit peste 130 000 de persoane care fac parte din rețeaua organizației criminale. Acestea au roluri de lideri teritoriali, responsabili de secțiile de votare, activiști de racolare și simpli executori de ordine în procesul electoral. În același timp, se estimează că la finalizarea anchetelor numărul celor implicați în schema infracțională va depăși cifra de 300 000 de oameni.
Potrivit forțelor de ordine, în perioada septembrie – octombrie, la membrii rețelei infracționale au ajuns, prin transferuri a PSB Bank – o bancă rusească aflată sub sancțiuni internaționale, peste 39 milioane de dolari. Banii le erau acordați pentru a vota un anumit candidat la alegeri și opțiunea „Nu” la referendum.
Pe 28 octombrie, procurorul general a declarat că schema prin care moldovenilor li se deschid conturi bancare în Rusia, pentru a primi transferuri bănești, „a fost elaborată de serviciile speciale rusești”. Ion Munteanu a adăugat că una din tacticile dezvoltate de „arhitecții acestei scheme uriașe este să copleșească organul de urmărire penală și cel de constatare cu un volum de documente”. Potrivit lui Munteanu, pentru a avea succes în investigarea acestor fenomene, organele de urmărire penală și de investigație din Republica Moldova au utilizat inclusiv agenți sub acoperire. Până acum, în cadrul fenomenului de corupție electorală, au fost efectuate peste 800 de percheziții și reținute mai mult de 28 de persoane.
Dacă până pe 23 octombrie amenzile pentru corupere electorală ajungeau la circa 1 mln lei, pe 30 octombrie cifra a depășit 2 milioane de lei. Informația a fost comunicată de Centrul Național Anticorupție. Instituția a adăugat că are spre examinare alte 1000 de procese-verbale de constatare a coruperii electorale și a amintit că este prevăzută o amendă de la 25 000 de lei până la 37 500 de lei pentru comiterea acestei contravenții. Detalii AICI.
Pe 30 octombrie, premierul Dorin Recean a subliniat că dacă cei implicați în vânzarea voturilor comit infracțiunea și a doua oară atunci ei nu pot fi eliberați de amendă. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!