Денис Дерменжи/ NewsMaker

Audit la MAI: Au fost identificate fraude și încălcări de procedură

Peste jumătate din bugetul total destinat achizițiilor pentru Ministerul Afacerilor Interne a fost cheltuit prin ocolirea procedurilor legale, fără licitație publică, cerere de ofertă de preț sau acord cadru. Dezvăluirea a fost făcută de către ministrul Ana Revenco, în cadrul unei conferințe de presă din 29 noiembrie. Oficialul nu a precizat pentru ce perioadă a fost făcut auditul activității instituției.

Oficialul a precizat că a fost realizat un audit în cadrul MAI.

„Vineri am primit datele preliminare. Am identificat fraude, încălcări de procedură și utilizarea ineficientă a resursei umane și financiare de-a lungul timpului”, a menționat Revenco.

Ministrul a oferit mai multe detalii privind abaterile constatate:

– 54% din bugetul total destinat achizițiilor a fost cheltuit prin ocolirea procedurilor legale, fără licitație publică, cerere de ofertă de preț sau acord cadru;

– achiziționarea autoturismelor în valoare de peste 50 milioane lei a fost realizată cu abateri și încălcări, fiind ratate economii de circa 10 milioane lei;

– realizarea lucrărilor de construcții și achitarea în avans acestora, încălcarea prevederilor legale fără proiect, cu un deviz de cheltuieli în valoare de peste 100 milioane lei;

– avansuri nejustificate, achitate operatorilor economici pentru lucrările neexecutate în valoare de peste 30 milioane lei;

– achiziționarea și depozitarea neargumentată a stocurilor de echipamente în valoare de circa 50 milioane lei;

– au fost identificate 4 sisteme informaționale automatizate, achiziționate de-a lungul timpului de către MAI din bugetul de stat și care nu sunt folosite sau chiar lipsesc. Costul total pentru achiziționarea acestor sisteme este peste 16 milioane lei;

– s-a constatat că MAI oferă circa 120 de servicii, majoritatea cu proceduri învechite și birocratizate. „Altele le oferă doar pe hârtie”, a precizat Revenco.

Totodată, Revenco a vorbit despre activitățile prioritare pentru conducerea Ministerului. Astfel, printre acestea fac parte: eficiența instituțională, securitatea cetățenilor, lupta cu corupția și setarea unor reguli stricte de integritate, parteneriate strategice.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Скриншот

Criptomonedele ar putea fi legalizate complet până în 2026. Deputat PAS: „Vor fi accesibile ca în UE”

Până în 2026, în Republica Moldova se intenționează legalizarea completă a criptomonedelor și elaborarea unui cadru juridic clar pentru utilizarea acestora. Anunțul a fost făcut de deputatul partidului de guvernare „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Dorian Istratii, în cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”.

Potrivit deputatului, modificările vor fi adoptate în baza regulamentului european MiCA (Markets in Crypto-Assets), care a intrat în vigoare în Uniunea Europeană în decembrie 2024.

„În 2026 trebuie să soluționăm această problemă și să legalizăm acest activ, pentru că oamenii oricum îl cumpără”, a declarat Istratii.

În prezent, operațiunile cu criptomonede în Moldova sunt complicate: pentru achiziționarea activelor digitale este necesară deschiderea unui cont bancar special, monitorizat.

„Acest lucru complică procesul și nu toate băncile au fost inițial pregătite să deschidă astfel de conturi. Există riscuri: off-shore-uri pentru cumpărarea voturilor la alegeri, finanțarea terorismului și alte scheme ilegale. Toate acestea reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. De aceea, băncile se confruntă cu dificultăți reale în acest context”, a explicat deputatul.

Istratii a precizat că noua lege va simplifica regulile pentru utilizarea criptomonedelor, atât pentru cetățeni, cât și pentru instituțiile bancare. Autoritățile lucrează la modificări împreună cu Serviciul de combatere a spălării banilor, Banca Națională și Serviciul de Informații și Securitate.

„La nivel global, tehnologia blockchain este încă subestimată. Cred că are un viitor, dar doar atunci când va fi reglementată clar”, a adăugat deputatul.

Potrivit lui Istratii, odată cu intrarea în vigoare a legii, operațiunile cu criptomonede în Moldova vor deveni „mai accesibile și mai transparente – ca în Uniunea Europeană și România”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: