Austria nu mai acceptă certificatele verzi cu vaccinul Johnson&Johnson. Care este motivul
Full Article 3 minutes read

Austria nu mai acceptă certificatele verzi cu vaccinul Johnson&Johnson. Care este motivul

Certificatele verzi COVID-19 cu vaccinul monodoză Johnson&Johnson și-au pierdut valabilitatea în Austria, începând de luni, 3 ianuarie, atât pentru călătorii cât şi pentru accesul în spaţiile unde este cerut acest document, conform unei decizii luate de guvernul austriac.

În Germania, majoritatea persoanelor vaccinate anti-COVID-19 şi care totuşi s-au infectat au primit serul Johnson & Johnson, au remarcat experţii sanitari din această ţară în luna octombrie, când varianta dominantă a coronavirusului era Delta, relatează Digi24.ro.

Între timp, guvernul austriac a primit date suplimentare care sugerează că acest vaccin are o eficacitate mai redusă şi faţă de noua variantă Omicron, în comparaţie cu vaccinurile ARN mesager, astfel că a menţinut decizia de a renunţa la vaccinul Johnson & Johnson, luată în noiembrie.

Cele circa 260.000 de persoane imunizate în Austria cu serul Johnson & Johnson au fost notificate atunci că certificatul lor verde va expira începând din 3 ianuarie, iar pentru a-l putea folosi în continuare trebuie să se vaccineze preferabil cu un vaccin ARN mesager, Pfizer sau Moderna, scrie presa locală austriacă, citată de Agerpres. Însă circa 75.000 dintre persoanele notificate încă nu s-au vaccinat din nou.

Danemarca, Finlanda şi Slovenia au renunţat de asemenea la administrarea vaccinului Johnson & Johnson.

Totuşi, cercetătorii sud-africani în colaborare cu compania Johnson & Johnson au susţinut că a doua doză din acest vaccin oferă o protecţie de până la 85% în faţa variantei Omicron.

***

De menționat că Republica Moldova a primit mai multe loturi de vaccin Johnson & Johnson, produs în SUA. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății din data de 02.08.2021, în total, țara noastră a recepționat 301.200 doze de Johnson & Johnson, din cele 500.000 doze planificate.

„Observăm o cerere mare a vaccinului Johnson & Johnson în Republica Moldova. Conform datelor, în jur de 59.000 persoane deja s-au vaccinat cu acest vaccin. Astăzi, țara noastră dispune de vaccinuri de diferite tipuri, toate fiind sigure și eficiente. Îndemnăm populația să meargă la vaccinare, să ia exemplul medicilor, profesorilor și tuturor celor care au înțeles că COVID-19 este o amenințare reală la sănătatea și viitorul nostru”, declara atunci secretarul de stat al MSMPS, Tatiana Zatîc.

Vaccinul Johnson & Johnson e produs de compania americană farmaceutică Johnson &Johnson, se administrează intramuscular cu o singură doză și e recomandat persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani. Vaccinul a fost aprobat de autoritățile din SUA, Uniunea Europeană și precalificat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: