Autoritățile poartă discuții cu reprezentanții Pfizer și Moderna. La ce etapă sunt negocierile
Full Article 2 minutes read

Autoritățile poartă discuții cu reprezentanții Pfizer și Moderna. La ce etapă sunt negocierile

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Denis Cernelea, a oferit informații despre procesul de achiziționare a loturilor de vaccin. Acesta a declarat că autoritățile poartă discuții cu mai mulți producători de vaccinuri. 

Potrivit lui Cernelea, de la compania Pfizer au fost solicitate 700 de mii de doze de vaccin. „ În maxim 10 zile contăm să primim oferta și vom trece la etapa de negociere a contractului propriu-zis”, a spus secretarul de stat.  „Avem confirmarea disponibilității de livrare pe parcursul lunii iunie a 10 800 de doze de vaccin Pfizer prin intermediul platformei COVAX”, a precizat Cernelea.

De asemenea, au fost purtate discuții cu reprezentanții companiei Moderna. „Contractul care ne este propus spre semnare prevede 1,5 milioane de doze. A fost solicitată livrarea acestora în mai multe tranșe. Prevederile contractului sunt mai mult pentru anul 2022. Am insistat ca compania să caute posibilitatea să livreze o parte din aceste loturi în a doua jumătate al acestui an”, a afirmat Denis Cernelea.

Acesta a anunțat că autoritățile poartă discuții cu reprezentanții Comisiei Europene și cu guvernul României, pentru a analiza posibilitatea de revânzare a vaccinurilor la prețuri preferențiale.

În ceea ce ține de livrarea celor 180 de mii de doze Sputnik-V, Cernelea a precizat că partea moldovenească a pregătit toate actele necesare și „suntem în așteptarea acestui lot”.

Cu referire la vaccinul Sinovac, secretarul de stat a anunțat că grupul de lucru a decis reducerea cantității propuse spre achiziție la 100 de mii de doze. „La moment sunt definitivate momentele organizatorice legate de înregistrarea acestuia și transportarea”, a spus Cernelea.

Amintim că în Republica Moldova, campania națională de vaccinare a început pe 2 martie. Până în prezent au fost imunizate peste 96 de mii de persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: