Rinat Meșcerov, politician și avocat rus influent, cu relații în cercuri restrânse din Duma de Stat, se află în spatele proiectului „Salut MLD”, o inițiativă online care lansează acuzații publice la adresa politicienilor din Chișinău și a unor judecători implicați în dosarele legate de oligarhul fugar Ilan Șor, arată o investigație realizată de RISE Moldova. Meșcerov, în vârstă de 40 de ani, a administrat anterior mai multe afaceri și a fost co-proprietar al unui club militar-patriotic dedicat Regimentului de Infanterie 81 Apșeronsk, alături de veterani ai unităților speciale ale armatei ruse.
Potrivit Rise Moldova, Meșcerov s-a remarcat pe rețelele sociale prin comentarii în favoarea invaziei ruse în Ucraina, iar contul său de pe platforma X a fost suspendat pentru încălcarea regulilor. În postările sale, el susținea că armata rusă apără civilii din Ucraina, promovând retorica Kremlinului.
„Pe teritoriul Ucrainei, militarii Federației Rusă, cât ar părea de ciudat, acum luptă pentru Ucraina. Armata rusă nu doar că nu nimicește oamenii pașnici, dar îi și apără…”, susținea avocatul Meșcerov pe Instagram.
Meșcerov a pozat de mai multe ori alături de șefi ai penitenciarelor din Rusia și apărea la evenimente publice împreună cu asistenții unor deputați ruși. Este vorba de Nikita Gabov, consilier al președintelui Comitetului Dumei de Stat pentru probleme sociale, și Vadim Mihailov, coleg cu Gabov și președinte al organizației regionale a partidului Rodina în regiunea Moscova.
De asemenea, Meșcerov a participat frecvent și la ședințe din Duma de Stat.
În 2019, mai mulți politicieni ruși, angajați ai Dumei de Stat și militari în rezervă au lansat Partidul Social-Conservator al Rusiei (PSCR), condus de Nikita Gabov, iar avocatul Rinat Meșcerov a devenit președinte al Consiliului Politic Suprem al partidului.
În noiembrie 2020, cu câteva zile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova, Nikita Gabov, liderul Partidului Social-Conservator al Rusiei, a participat la o dezbatere despre scrutinul din Moldova.
Acesta susținea că Igor Dodon nu ar fi un politician pro-rus din motiv că: „Primul moment a fost atunci când delegația rusă nu a fost lăsată să intre pe teritoriul Moldovei și al Transnistriei”, a spus el, referindu-se la o vizită din 2017 a unei delegații ruse care venise la așa-numitul Forum de Cooperare „Moscova-Bălți-Republica Moldova”, dar care a fost blocată la frontieră.
Partidul condus de Nikita Gabov, în care a activat politic și Rinat Meșcerov, și-a redus activitatea începând cu 2021.
De Proiectul „Salut MLD” a fost lansat pe Telegram anul trecut, cu o zi înainte de Ziua Orașului Chișinău și la scurt timp înainte de alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Canalul pretinde că reprezintă o mișcare de tineret moldovenească alcătuită din voluntari și promovează mesaje pro-ruse, inclusiv restabilirea simbolurilor sovietice în spațiul public.
„Noi am făcut primul pas către restabilirea dreptății și a adevărului istoric. Am organizat o acțiune pentru a reda străzilor Chișinăului denumirile lor autentice. Am schimbat plăcuțele cu denumirile străzilor la două adrese importante: Strada Octavian Goga, redenumită în Strada Irinopol și Strada Mitropolit Petru Movilă, redenumită în Strada Berzarin… Însă, chiar în aceeași zi, autoritățile au îndepărtat noile plăcuțe… Dar noi nu vom ceda. Nu ne vom retrage și vom continua lupta…”, așa arată unul dintre mesajele publicate pe grupul de Telegram.
Printre primele acțiuni promovate de grup a fost schimbarea neautorizată a plăcuțelor stradale din Chișinău, pentru a reda denumirile „autentice” cu rezonanță sovietică. Ulterior, la câteva zile după al doilea tur al alegerilor prezidențiale, a fost lansat și site-ul salutmld.su, conectat direct cu canalul de Telegram.
Săptămâna trecută, mișcarea „Salut” a publicat pe canalul său de Telegram un video în care și-a exprimat sprijinul pentru Evghenia Guțul, aflată în arest la domiciliu.
„Cerem eliberarea imediată a Eugeniei Guțul, încetarea persecuțiilor politice și alegeri corecte, fără presiune asupra opoziției… Judecătorii implicați în dosarele penale motivate politic împotriva Eugeniei Guțul au fost incluși de noi în baza de date a trădătorilor intereselor naționale ale Moldovei: Anna Cușereșcu și Svetlana Bucur. Detalii pe salutmld.su”, susține mișcarea Salut.
