Avocații lui Igor Dodon au cerut recuzarea unui judecător: „Este sub influența PAS”
Full Article 3 minutes read

Avocații lui Igor Dodon au cerut recuzarea unui judecător: „Este sub influența PAS”

Avocații lui Igor Dodon au cerut, pe 17 februarie, recuzarea judecătorului Vladimir Timofti. Anunțul a fost făcut de fostul președinte, care a precizat că motivul este faptul că magistratul s-ar afla „sub influența PAS”. NM a solicitat un comentariu, referitor la aceste declarații, de la purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernământ Adriana Vlas.

Potrivit lui Igor Dodon, apărătorii săi consideră că „acest judecător este vulnerabil în fața puterii PAS, deoarece a luat decizii în cazul Vlad Filat, care au dus în cele din urmă la condamnarea Moldovei la CEDO”.

„Astfel, depinde acum de Ministerul Justiției, afiliat PAS, dacă va fi inițiată o procedură disciplinară sau penală împotriva acestui judecător, a cărui decizie a dus la condamnarea Moldovei la CEDO, sau dacă dreptul de recurs al statului va fi exercitat împotriva banilor plătiți de la buget pentru acest caz”, a scris ex-președintele pe Facebook.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS Adriana Vlas a menționat că acuzațiile lui Igor Dodon sunt “aberații”.

Amintim că Casa de avocatură Popa și Asociații a anunțat în 2017 că Vlad Filat a depus cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Decizia de a se adresa la CtEDO a fost luată de Vlad Filat în contextul în care magistrații din Moldova ar fi emis o hotărâre de condamnare ilegală, spunea avocatul acestuia, Igor Popa.

Pe 31 ianuarie curent, CEDO a emis o hotărâre în cauza fostului prim-ministru Vlad Filat, intentată împotriva statului Republica Moldova. Curtea a constatat violarea Articolului 6 § 1 din Convenție, dreptul la un proces echitabil. Potrivit deciziei, statul trebuie să-i plătească fostului premier 7 500 de euro.

***

Amintim că Judecătoria Buiucani l-a condamnat în iunie 2016 pe Vladimir Filat la nouă ani de închisoare, fiind găsit vinovat de corupție pasivă și trafic influență. În vara lui 2019, avocații săi au reușit să-i reducă pedeapsa cu 709 zile din cauza condițiilor proaste de detenție. Pe 3 decembrie 2019, a fost eliberat condiționat.

Luând în calcul termenul redus de executare a pedepsei, magistrații au constatat că Filat executase două treimi din pedeapsă și a fost eliberat din detenție. Totodată, judecătorii au anulat decizia de privare a lui Filat de Ordinul Republicii și interdicția de cinci ani de a ocupa anumite funcții.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: