socialiștii.md

Avocații lui Igor Dodon au cerut recuzarea unui judecător: „Este sub influența PAS”

Avocații lui Igor Dodon au cerut, pe 17 februarie, recuzarea judecătorului Vladimir Timofti. Anunțul a fost făcut de fostul președinte, care a precizat că motivul este faptul că magistratul s-ar afla „sub influența PAS”. NM a solicitat un comentariu, referitor la aceste declarații, de la purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernământ Adriana Vlas.

Potrivit lui Igor Dodon, apărătorii săi consideră că „acest judecător este vulnerabil în fața puterii PAS, deoarece a luat decizii în cazul Vlad Filat, care au dus în cele din urmă la condamnarea Moldovei la CEDO”.

„Astfel, depinde acum de Ministerul Justiției, afiliat PAS, dacă va fi inițiată o procedură disciplinară sau penală împotriva acestui judecător, a cărui decizie a dus la condamnarea Moldovei la CEDO, sau dacă dreptul de recurs al statului va fi exercitat împotriva banilor plătiți de la buget pentru acest caz”, a scris ex-președintele pe Facebook.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS Adriana Vlas a menționat că acuzațiile lui Igor Dodon sunt “aberații”.

Amintim că Casa de avocatură Popa și Asociații a anunțat în 2017 că Vlad Filat a depus cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Decizia de a se adresa la CtEDO a fost luată de Vlad Filat în contextul în care magistrații din Moldova ar fi emis o hotărâre de condamnare ilegală, spunea avocatul acestuia, Igor Popa.

Pe 31 ianuarie curent, CEDO a emis o hotărâre în cauza fostului prim-ministru Vlad Filat, intentată împotriva statului Republica Moldova. Curtea a constatat violarea Articolului 6 § 1 din Convenție, dreptul la un proces echitabil. Potrivit deciziei, statul trebuie să-i plătească fostului premier 7 500 de euro.

***

Amintim că Judecătoria Buiucani l-a condamnat în iunie 2016 pe Vladimir Filat la nouă ani de închisoare, fiind găsit vinovat de corupție pasivă și trafic influență. În vara lui 2019, avocații săi au reușit să-i reducă pedeapsa cu 709 zile din cauza condițiilor proaste de detenție. Pe 3 decembrie 2019, a fost eliberat condiționat.

Luând în calcul termenul redus de executare a pedepsei, magistrații au constatat că Filat executase două treimi din pedeapsă și a fost eliberat din detenție. Totodată, judecătorii au anulat decizia de privare a lui Filat de Ordinul Republicii și interdicția de cinci ani de a ocupa anumite funcții.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: