Avocatul Copilului, despre campania „Copiii LGBT în școala ta”: Educația sexuală nu poate rămâne un mijloc care sperie

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a publicat o declarație cu privire la lansarea campaniei „Copiii LGBT în școala ta”. Maia Bănărescu a subliniat că interesul copilului trebuie să fie în prim-plan, iar studierea educației sexuale în școli ar contribui la reducerea violenței și hărțuirii minorilor.

Ombudsmanul Copilului atrage atenția că societatea contemporană ar trebui să ofere un climat prielnic pentru dezvoltarea oricărui copil, indiferent de mediul din care provine sau în care se află. De asemenea, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului susține faptul că este inacceptabil să se producă oricare formă de atac asupra instituțiilor care promovează drepturile omului indiferent de palierul în care își desfășoară activitatea. Astfel, autoritățile publice ar trebui să întreprindă un set de acțiuni concrete în vedere eradicării discursului de ură și în vederea asigurării unui climat prielnic pentru activitatea în domeniul drepturilor omului.

Mai mult, Ombudsmanul Copilului atrage atenția asupra prevederilor prestabilite de Comentariul General al Comitetului ONU pentru drepturile copilului nr. 20 (2016)[3], care pune accentul pe necesitatea introducerii educației sexuale în sistemul național de învățământ, fapt care ar contribui la reducerea sau chiar eradicarea fenomenului de bullying sexual sau violență cu caracter sexual în rândul copiilor sau asupra copiilor.

„Educația sexuală a copilului nu poate să rămână în continuare un mijloc care sperie, de care se folosesc ambele tabere lobându-și propriile interese și nicidecum interesul superior al copilului”. 

Totodată, Ombudsmanul Copilului mai notează faptul că în conformitate cu prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului, dreptul la educație este un drept garantat pentru fiecare persoană, care în aspectul copilului urmează să se realizeze în conformitate cu predilecțiile părinților. Astfel, în art. 2 din Protocolul Adițional notează că „nimănui nu i se poate refuza dreptul la instruire. Statul, în exercitarea funcțiilor pe care și le va asuma în domeniul educației și învățământului, va respecta dreptul părinților de a asigura această educație și acest învățământ conform convingerilor lor religioase și filozofice”.

Respectiv, conchidem faptul că, din îmbinarea celor două standarde citate supra, deținătorii de obligații atât publici, cât și privați urmează să asigure consultarea opiniei copilului, dar și a părinților la implementarea programelor educaționale curriculare și extra-curriculare.

„Aceste programe nicidecum nu ar trebui să comporte un caracter abuziv sau unul de șoc pentru societate. Persoanele responsabile urmează să plaseze mesaje care nu vor bulversa societate și nu vor crea o repulsie în aspect cu tematica abordată. Totodată, este recomandabil ca înainte de lansare unor astfel de campanii, să fie petrecută o campanie premergătoare de informare, inclusiv pentru autoritățile publice centrale din domeniu, or neglijarea instituțiilor publice cheie din domeniu nu poate fi acceptată și nu contribuie la atingerea scopurilor scontate”.

În concluzie, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului cheamă actorii implicați și societate la calm și consideră că doar prin discuții și dialog va fi posibil atingerea unui rezultat benefic în interesul copilului.

***

Amintim că în Republica Moldova, pe 7 noiembrie, a fost lansată campania „Copiii LGBT în Școala Ta”. Este prima campanie de conștientizare privind drepturile copiilor LGBT+ din țara noastră

Campania prezintă o serie de materiale care au scopul să ajute profesorii și profesoarele să înțeleagă dificultățile pe care le întâmpină copiii LGBT+ din cauza stereotipurilor și a prejudecăților. De asemenea, profesorii și profesoarele au ocazia să-și testeze cunoștințele despre copiii comunității LGBT și despre propriul grad de acceptare a acestora. Campania se va desfășura în luna noiembrie.

Subiectul a fost discutat inclusiv în plenul parlamentului, iar deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au criticat dur inițiativa. Și Mitropolia Moldovei a criticat campania. Totodată, Ministerul Educației susține că nu a fost consultat sau informat în prealabil despre campanie.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reacții după atacul SUA din Iran: UE cere revenirea la negocieri, Rusia – „încetarea agresiunii”

Şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas a cerut duminică „tuturor părţilor să facă un pas în spate” şi să revină la masa negocierilor, după atacurile forţelor americane asupra unor instalaţii nucleare iraniene, potrivit Agerpres. La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a declarat că „Iranului nu trebuie să i se permită niciodată să dezvolte o armă nucleară, iar Statele Unite au luat măsuri pentru a reduce această ameninţare”. Pe de altă parte, Rusia, țară aflată în război și un aliat al Iranului, a criticat atacurile. Ministerul rus de Externe a cerut „încetarea agresiunii și intensificarea eforturilor pentru readucerea situației pe un făgaș politico-diplomatic”.

„Cer tuturor părţilor să facă un pas în spate, să se întoarcă la masa negocierilor şi să evite orice escaladare”, a scris Kallas pe reţeaua X, adăugând că Iranul nu trebuie să dezvolte arme nucleare şi că miniştrii de externe ai UE vor discuta situaţia luni.

La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a cerut duminică Iranului „să revină la masa negocierilor” în urma atacurilor americane asupra siturilor nucleare ale Teheranului. „Iranului nu trebuie să i se permită niciodată să dezvolte o armă nucleară, iar Statele Unite au luat măsuri pentru a reduce această ameninţare”, a declarat Starmer pe reţeaua X, subliniind că „stabilitatea în regiune este o prioritate”.

„Situaţia în Orientul Mijlociu rămâne volatilă, iar stabilitatea în regiune este o prioritate. Facem apel la Iran să revină la masa negocierilor şi să găsească o soluţie diplomatică pentru a pune capăt acestei crize”, a adăugat el.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a anunțat o reuniune de urgență la sediul organizației ONU din Viena, după loviturile americane asupra a trei situri nucleare din Iran, relatează AFP. Întrunirea urmează să aibă loc luni, 23 iunie.

Alianța Nord-Atlantică spune că urmărește îndeaproape situația din Iran, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că forțele SUA au atacat trei principale instalații nucleare ale țării, a declarat un oficial NATO.

Rusia cere „încetarea agresiunii

Ministrul de externe de la Teheran, Seyed Abbas Araghchi a condamnat atacul SUA, afirmând că reprezintă o încălcare a dreptului internațional care va avea „consecințe eterne”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a numit atacul din Iran un „punct de cotitură istoric” care ar putea conduce Orientul Mijlociu spre pace. Măsuri de securitate sporită sunt luate la New York și la Washington, dar și în Israel.

Ministerul de Externe al Rusiei, țară aflată în război după ce a atacat Ucraina, a criticat atacurile efectuate de SUA asupra unor obiective nucleare din Iran.

„Rusia condamnă categoric loviturile efectuate de SUA asupra mai multor obiective nucleare din Iran, acțiuni ce încalcă grav dreptul internațional și Carta ONU, indiferent de justificările aduse”, se arată în comunicatul MAE rus.

Rusia s-a adresat către conducerea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și a Consiliului de Securitate al ONU să reacționeze la cele întâmplate.

„Este necesar ca acțiunile confruntaționale ale SUA și Israelului să fie respinse în mod colectiv. Facem apel la încetarea agresiunii și la intensificarea eforturilor pentru readucerea situației pe un făgaș politico-diplomatic”, a transmis MAE rus într-o declarație oficială.

Cu o reacție a venit și vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

„Trump, care a venit ca un președinte pacificator, a început un nou război pentru SUA”, a scris Medvedev pe canalul său de Telegram, citat de TASS.

Totodată, ministrul iranian de Externe Abbas Araghchi a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă la Istanbul, că va merge astăzi la Moscova, pentru o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

„Plecam în această după-amiază la Moscova şi mâine dimineaţă am o întâlnire cu preşedintele Putin. Rusia este un prieten al Iranului”, a declarat Araghchi jurnaliştilor, adăugând că discuţiile vor viza situaţia de securitate din regiune şi consecinţele atacurilor lansate de SUA.

China cere armistițiu

China a acuzat SUA că au încălcat dreptul internațional prin atacul aerian asupra Iranului și că au crescut tensiunile în Orientul Mijlociu, relatează The Guardian. Într-un comunicat publicat pe X, Ministerul Afacerilor Externe din China a cerut un armistițiu.

„China solicită părților implicate în conflict, în special Israelului, să ajungă la o încetare a focului cât mai curând posibil, să asigure siguranța civililor și să înceapă dialogul și negocierile. China este pregătită să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a uni eforturile, pentru a susține justiția și pentru a lucra la restabilirea păcii și stabilității în Orientul Mijlociu”, a mai transmis MAE chinez.

***

Amintim că Statele Unite ale Americii au bombardat instalațiile nucleare iraniene, de la Fordo, Natanz şi Isfahan, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, a anunțat Donald Trump într-o declarație de la Casa Albă, citat de presa română. Preşedintele american a descris acțiunea ca un „atac foarte reuşit”.

Iranul a declarat că își rezervă toate opțiunile pentru a se apăra după atacurile SUA, afirmând că acestea au fost „scandaloase și vor avea consecințe veșnice”.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) susține că nu a fost raportată nicio creștere a nivelurilor de radiații în urma loviturilor americane asupra celor trei amplasamente nucleare din Iran, relatează Reuters.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: