Avocatul Copilului, despre campania „Copiii LGBT în școala ta”: Educația sexuală nu poate rămâne un mijloc care sperie
Full Article 4 minutes read

Avocatul Copilului, despre campania „Copiii LGBT în școala ta”: Educația sexuală nu poate rămâne un mijloc care sperie

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a publicat o declarație cu privire la lansarea campaniei „Copiii LGBT în școala ta”. Maia Bănărescu a subliniat că interesul copilului trebuie să fie în prim-plan, iar studierea educației sexuale în școli ar contribui la reducerea violenței și hărțuirii minorilor.

Ombudsmanul Copilului atrage atenția că societatea contemporană ar trebui să ofere un climat prielnic pentru dezvoltarea oricărui copil, indiferent de mediul din care provine sau în care se află. De asemenea, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului susține faptul că este inacceptabil să se producă oricare formă de atac asupra instituțiilor care promovează drepturile omului indiferent de palierul în care își desfășoară activitatea. Astfel, autoritățile publice ar trebui să întreprindă un set de acțiuni concrete în vedere eradicării discursului de ură și în vederea asigurării unui climat prielnic pentru activitatea în domeniul drepturilor omului.

Mai mult, Ombudsmanul Copilului atrage atenția asupra prevederilor prestabilite de Comentariul General al Comitetului ONU pentru drepturile copilului nr. 20 (2016)[3], care pune accentul pe necesitatea introducerii educației sexuale în sistemul național de învățământ, fapt care ar contribui la reducerea sau chiar eradicarea fenomenului de bullying sexual sau violență cu caracter sexual în rândul copiilor sau asupra copiilor.

„Educația sexuală a copilului nu poate să rămână în continuare un mijloc care sperie, de care se folosesc ambele tabere lobându-și propriile interese și nicidecum interesul superior al copilului”. 

Totodată, Ombudsmanul Copilului mai notează faptul că în conformitate cu prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului, dreptul la educație este un drept garantat pentru fiecare persoană, care în aspectul copilului urmează să se realizeze în conformitate cu predilecțiile părinților. Astfel, în art. 2 din Protocolul Adițional notează că „nimănui nu i se poate refuza dreptul la instruire. Statul, în exercitarea funcțiilor pe care și le va asuma în domeniul educației și învățământului, va respecta dreptul părinților de a asigura această educație și acest învățământ conform convingerilor lor religioase și filozofice”.

Respectiv, conchidem faptul că, din îmbinarea celor două standarde citate supra, deținătorii de obligații atât publici, cât și privați urmează să asigure consultarea opiniei copilului, dar și a părinților la implementarea programelor educaționale curriculare și extra-curriculare.

„Aceste programe nicidecum nu ar trebui să comporte un caracter abuziv sau unul de șoc pentru societate. Persoanele responsabile urmează să plaseze mesaje care nu vor bulversa societate și nu vor crea o repulsie în aspect cu tematica abordată. Totodată, este recomandabil ca înainte de lansare unor astfel de campanii, să fie petrecută o campanie premergătoare de informare, inclusiv pentru autoritățile publice centrale din domeniu, or neglijarea instituțiilor publice cheie din domeniu nu poate fi acceptată și nu contribuie la atingerea scopurilor scontate”.

În concluzie, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului cheamă actorii implicați și societate la calm și consideră că doar prin discuții și dialog va fi posibil atingerea unui rezultat benefic în interesul copilului.

***

Amintim că în Republica Moldova, pe 7 noiembrie, a fost lansată campania „Copiii LGBT în Școala Ta”. Este prima campanie de conștientizare privind drepturile copiilor LGBT+ din țara noastră

Campania prezintă o serie de materiale care au scopul să ajute profesorii și profesoarele să înțeleagă dificultățile pe care le întâmpină copiii LGBT+ din cauza stereotipurilor și a prejudecăților. De asemenea, profesorii și profesoarele au ocazia să-și testeze cunoștințele despre copiii comunității LGBT și despre propriul grad de acceptare a acestora. Campania se va desfășura în luna noiembrie.

Subiectul a fost discutat inclusiv în plenul parlamentului, iar deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au criticat dur inițiativa. Și Mitropolia Moldovei a criticat campania. Totodată, Ministerul Educației susține că nu a fost consultat sau informat în prealabil despre campanie.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: