Avocatul Ion Moraru condamnat la 3 ani de închisoare, după ce a primit €10 mii pentru a influența persoane de la Procuratura Cimișlia
Full Article 4 minutes read

Avocatul Ion Moraru condamnat la 3 ani de închisoare, după ce a primit €10 mii pentru a influența persoane de la Procuratura Cimișlia

Curtea Supremă de Justiție a pronunțat pe 2 februarie o decizie irevocabilă în privința avocatului Ion Moraru, care ar fi cerut și cerut 10 mii de euro pentru a influența persoanele publice din cadrul Procuraturii Cimișlia şi a Judecătoriei Cimișlia, personal cât și prin intermediul soției sale care exercita funcția de judecător, în vederea obținerii unei soluții pozitive. Instanța l-a condamnat la 3 ani de închisoare. 

Conform sentinței, avocatul a fost învinuit de trafic de influență. Acesta, în perioada februarie 2014 – martie 2015, a cerut și a primit 10 000 euro pentru a influența persoanele publice din cadrul Procuraturii Cimișlia şi a Judecătoriei Cimișlia în vederea obținerii unei soluții pozitive pe o cauza penală.

Pe 24 martie 2015, avocatul a primit suma de 10 000 euro în vederea realizării influenței promise anterior, iar în vederea camuflării intențiilor sale criminale şi acordării unui aspect legal a acțiunilor sale, a înmânat un presupus contract de asistenta juridică fără a elibera o copie şi fără a elibera un bon de plată din chitanțiere, acțiuni care se execută imediat, fapt care atestă suplimentar fictivitatea acestor acțiuni.

Prin sentința Judecătoriei Centru din 22 septembrie 2016, avocatul a fost achitat pe motiv că, faptele acestuia nu întrunesc elementele infracțiunilor incriminate.  Procurorul a contestat cu apel sentința.

Prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Bălți din 21 noiembrie 2018, apelul procurorului a fost admis, și avocatul a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunii și i s-a stabilit pedeapsa sub formă de 4 ani închisoare.

În baza articolului 90 Cod penal, executarea pedepsei închisorii s-a suspendat condiționat pe o perioadă de probațiune de 2 ani. Procurorul a declarat recurs, solicitând casarea parțială a deciziei instanței de apel, doar în partea aplicării art. 90 Cod penal, cu condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii de 4 ani cu executare în penitenciar de tip semiînchis.

Prin decizia Curții Supreme de Justiție din 02 februarie 2023, avocatul a fost condamnat pentru trafic de influență la închisoare pe un termen de 3 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.

,,Analizând condițiile în care poate fi acordată suspendarea executării pedepsei, rezultă că aceasta nu este un drept al inculpatului, ci o facultate a instanței de judecată, care este liberă să aprecieze dacă este sau nu cazul să o acorde.

La caz, din actele dosarului se constată că, inculpatul Moraru Ion a săvârșit o infracțiune ce prezintă un pericol social sporit, manifestat în mod special prin discreditarea și compromiterea activității autorităților statului, a puterii, dar și a serviciilor publice.

Mai mult, persoanele care comit infracțiuni de corupție au calitatea de subiect special și sunt persoane supuse unei responsabilități specifice în raport cu alți infractori”, a remarcat în decizia finală, Curtea Supremă a Justiție.

Decizia Curții Supreme este finală și irevocabilă.

Anterior de către Judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani, Ion Moraru a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 190 alin. (5) Cod Penal și condamnat la 8 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip semiînchis precum și o pedeapsă complementară obligatorie sub forma de privarea de dreptul de a desfășura activitate de avocat și sau activitate legată de gestionarea sau administrare bunurilor materiale pe un termen de 5 ani.

În prezent, la Judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani, se află spre examinarea o cauză penală în cadrul căreia avocatul este învinuit pe 8 capete de acuzare pe fapte similare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: