Banca Națională a diminuat rata de bază. De asemenea, au fost micșorate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight
Full Article 1 minutes read

Banca Națională a diminuat rata de bază. De asemenea, au fost micșorate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a votat unanim diminuarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,25 puncte procentuale, până la 3,25 la sută anual. La fel, au fost micșorate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight până la 6,25 la sută și, respectiv, 0,25 la sută anual.

Potrivit unui comunicat al BNM, a fost micșorată cu 2,5 puncte procentuale norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă și majorată cu 1,0 puncte procentuale norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă.

Aceeași sursă menționează că decizia dată „vine să consolideze și mai mult nivelul de lichidități în sectorul bancar și să susțină mediul de afaceri pe fondul evoluțiilor recente din economia globală și cea națională”.

Precizăm că Banca Națională va monitoriza în continuare situația și, la necesitate, va veni cu măsuri stimulative pentru a menține nivelul suficient de lichiditate în sistemul bancar și a asigura transmiterea eficientă a politicii sale monetare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: