Baroul avocaților condamnă decizia lui Furtună de a nu-i permite avocatului lui Stoianoglo să discute cu clientul său
Full Article 2 minutes read

Baroul avocaților condamnă decizia lui Furtună de a nu-i permite avocatului lui Stoianoglo să discute cu clientul său

Baroul avocaților din Circumscripția Curții de Apel Chișinău, condamnă imixtiunea procurorului desemnat de CSP pe cazul Stoianoglo, în exercitarea profesiei apărătorilor în prezenta cauză penală. Potrivit unei declarații, aceștia fac referire la acțiunile lui Victor Furtună, care nu a permis avocaților să aibă o întrevedere confidențială cu Alexandr Stoianoglo.

„Prin această motivare a imixtiunii în exercitarea profesiei de avocat, organul procuraturii a admis nejustificat prezumția vinovăției a tuturor avocaților din Republica Moldova, că ei ar putea transmite obiecte interzise clienților lor și că ar putea să contribuie la eschivarea clientului lor de la urmărirea penală”, se arată în declarație.

Conform aceleiași surse, prin imixtiune în exercitarea profesiei de avocat, fără careva temeiuri justificative, a fost dată o lovitură întregii Bresle a avocaților din Republica Moldova.

„Nici o normă legală, nu admite careva excepție la exercitarea dreptului la apărare a persoanei urmărite penal, la fel, cum nu este prevăzută de lege, nici o excepție care să stabilească posibilitatea imixtiunii în exercitarea profesiei de avocat în condițiile legii”, remarcă decanul Baroului Chișinău, Dorin Popescu.

În acest context, Popescu, solicită autorităților statului respectarea dreptului la apărare tuturor persoanelor urmărite penal fără excepție.

Amintim că Victor Furtună i-a interzis avocatului lui Stoianoglo, Vasile Gafton să aibă o întrevedere confidențială cu acesta. Întâmplarea a avut loc astăzi la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, atunci când se examina demersul privind plasarea lui Stoianoglo în arest pentru 30 de zile.

„Într-adevăr este un drept fundamental, dar pe lângă faptul că există riscul ca persoana să se eschiveze de la urmărirea penală, aceasta este reținută. Trebuie să ne asigurăm că persoanei să nu-i fie transmise careva obiecte interzise, el să transmită careva obiecte. S-a permis o întrevedere, însă cu prezența unei persoane care asigură paza dumnealui. Se încearcă distorsionarea opiniei publice”, a răspuns Victor Furtună, jurnaliștilor.

De menționat că Alexandr Stoianoglo a primit arest la domiciliu  pentru 30 de zile. El se declară nevinovat și și spune că va ataca decizia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: