Bașcanul Găgăuziei, despre panglica Sf. Gheorghe: „Puterea trebuie să fie atentă atunci când vine cu interdicții”
Full Article 2 minutes read

Bașcanul Găgăuziei, despre panglica Sf. Gheorghe: „Puterea trebuie să fie atentă atunci când vine cu interdicții”

Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah consideră că interdicția utilizării panglicii Sf. Gheorghe constituie o greșeală a actualei guvernări. Într-un mesaj publicat pe 5 mai, aceasta a reproșat majorității parlamentare că nu a supus dezbaterilor publice această inițiativă. 

„Subiectul panglicii Sfântul Gheorghe nu este despre Irina Vlah. Acest subiect, mai întâi, este despre decizia unui grup politic de a aplica o interdicție legală, fără să consulte opinia societății. Acest subiect e despre ce fel de democrație construim – democrație după înțelegerea unui grup politic? Ori democrație, care servește societatea?”, a scris Vlah pe pagina sa de Facebook.

Bașcanul Găgăuziei consideră că proiectul de lege trebuia dezbătut pe larg, înainte de a fi adoptat.
Puterea trebuie să fie atentă atunci când vine cu interdicții. Proiectele de interdicții trebuie să fie consultate larg cu toate grupurile sociale, așa încât legile să reflecte voința societății – și nu a unui grup de politicieni. Puterea trebuie să vină cu argumente și să convingă – și doar în condiții excepționale să impună”, a reflectat Irina Vlah.

Șefa executivului din Găgăuzia a mai menționat că subiectul panglicii Sfântul Gheorghe ar fi o greșeală a puterii politice de azi.

Amintim că, în Găgăuzia, a fost aprobată purtarea panglicii Sf. Gheoghe, prin decizia Adunării Populare, iar ulterior și a bașcanului Irina Vlah. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a precizat că vor fi aplicate amenzi pentru persoanele care nu se vor conforma, întrucât legea adoptată la nivel național prevalează în fața celei adoptate de legislativul local.

Persoanele fizice care poartă astfel de însemne pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: