Colaj NM

Bașcanul, ignorată de ambasadorul UE din cauza legăturilor cu Șor? Guțul: „Noi suntem deschiși dialogului sincer”

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Janis Mazeiks a declarat că nu s-a întâlnit cu noul bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul, pentru că aceasta face parte din echipa oligarhului Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. Diplomatul a precizat că misiunea diplomatică a UE nu își poate permite să fie asociată cu o persoană care a devalizat sistemul bancar din Republica Moldova. În replică, Evghenia Guțul a spus că criticând-o pe ea, Mazeiks i-ar critica și pe locuitorii autonomiei care au votat-o.

În cadrul ediției din 23 februarie a emisiunii „Realitatea te privește”, de la RLive, ambasadorul UE la Chișinău de ce nu s-a întâlnit încă cu bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul, în contextul în care aceasta a fost învestită în funcție în iulie 2023.

Din câte știu eu, niciun diplomat, cel puțin dintr-o țară europeană, nu s-a întâlnit cu bașcanul ales. Din partea noastră, vom continua să ne îndeplinim angajamentele pe care ni le-am asumat față de cetățeni, locuitorii Găgăuziei, municipalități, Adunarea Populară a Găgăuziei, ONG-uri și mass-media din Găgăuzia. Dar este aproape imposibil pentru noi să avem un dialog cu bașcanul până când nu este clar că ea nu are nicio legătură cu un infractor. „Noi, echipa lui Ilan Șor, activăm în Găgăuzia împreună cu Ilan Șor”… Nu putem permite să fim asociați cu cineva care astăzi este condamnat pentru că a furat un miliard din bugetul Republicii Moldova”, a răspuns ambasadorul Mazeiks.

Pe 26 februarie, guvernatoarea autonomiei găgăuze a venit cu o replică la declarațiile lui Mazeiks.

Ambasadorul UE Mazeiks, care m-a acuzat de legături cu Ilan Șor, a uitat că oamenii din Găgăuzia au fost cei care mi-au încredințat mie și echipei mele gestionarea regiunii. Criticându-mă pe mine, îi criticați, de asemenea, pe toți cei care au sprijinit viziunea noastră în alegerile libere și democratice. (…) În pofida tuturor atacurilor și a politicii antigăgăuze a Maiei Sandu, care a dus țara într-o stare de haos, continuăm comunicarea cu echipa ei. Am fi putut întrerupe dialogul cu cei care îi susțin politicile cu mult timp în urmă, dar credem că acest lucru este greșit. Sarcina noastră – să vă reaminti rolul dvs de reprezentant al intereselor întregii Uniuni Europene, nu al unei anumite fracțiuni politice. Suntem deschiși pentru cooperare și dialog sincer cu UE, dacă acesta se bazează cu adevărat pe valorile și principiile pe care le invocați”, a scris Guțul pe rețelele de socializare.

Precizăm că, în decembrie 2023, bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul a efectuat o vizită la Bruxelles. Deplasarea nu a fost anunțată în prealabil de către Executivul de la Comrat. Ulterior, s-a dovedit că nu a fost vorba despre o vizită oficială, ci despre o conferință de presă cu întrebări comode de la „jurnaliști” ai căror identitate nu a fost făcută publică nici măcar de Guțul. Într-un comunicat scurt publicat pe 19 decembrie pe canalul de Telegram al guvernatoarei Găgăuziei se menționează despre călătoria în capitala Belgiei, fără niciun detaliu despre scopul vizitei, persoanele cu care s-a întâlnit sau de la cine a venit invitația. Corespondentul Jurnal TV Dumitru Garcaliuc a mers la Bruxelles pe urmele Evgheniei Guțul și a participat la conferința de presă. Guvernatoarea a refuzat însă să răspundă la întrebările despre Ilan Șor sau războiul pornit de Rusia în Ucraina și a dat o replică evazivă în ceea ce privește aderarea Moldovei la UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: