Bătălii pentru Soledar: De ce rușii asaltează suburbia Bahmutului
Full Article 3 minutes read

Bătălii pentru Soledar: De ce rușii asaltează suburbia Bahmutului

Încă din primele zile ale anului 2023, Soledar a devenit locul celor mai aprige lupte de pe frontul de est. Valoarea principală a orașului este locația strategică și rețeaua de tuneluri subterane, scrie presa regională.

În noaptea de 11 ianuarie, serviciul de presă al întreprinderii Wagner Group a raportat că se presupune că întregul teritoriu Soledar era deja sub controlul luptătorilor lor. Cu toate acestea, Forțele armate ale Ucrainei au negat această informație.

Orașul industrial Soledar este situat la 18 kilometri de Bahmut. Înainte de război, aici era extrasă sare din zăcământul Artemovskii. După începutul războiului la scară largă, întreprinderea „Artemsil” și-a oprit activitatea din cauza bombardamentelor. Localnicii au început să plece, iar orașul era chiar în prima linie.

Situația a devenit extrem de dificilă în ajunul noului an. Comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Alexandru Sîrskii, a declarat pe 4 ianuarie că armata ucraineană a zădărnicit planurile inamicului de a captura Soledar în decembrie.

După o încercare nereușită, rușii s-au regrupat, au compensat pierderile și au început să atace din nou activ, schimbând tactica, spune adjunctul ministrului apărării Ana Malear.

„Inamicul a desfășurat un număr mare de grupuri de asalt. Folosește în mod masiv artilerie, sisteme de lansare multiplă de rachete și mortare, acoperindu-și chiar și propriii luptători cu foc”, a spus ea pe 9 decembrie.

Informațiile militare ale Marii Britanii au scris și despre succesele ofensivei tactice ale armatei ruse și ale militanților din Wagner PMC în ultimele zile. Potrivit acestora, rușii probabil controlează acum cea mai mare parte a orașului.

Analiştii cred că invadatorii încearcă să captureze complet Soledar pentru a-l înconjura Bahmutul dinspre nord şi a perturba logistica ucraineană în regiune.

„Inamicul provoacă în mod constant pierderi grele. Principala forță de lovitură sunt cele mai bune unități Wagner. Și s-au concentrat pe atacuri puternice. Nu pot dezvălui detaliile, deoarece operațiunea este încă în desfășurare”, a spus purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, Serghei Cerevatîi.

El observă că Soledar a devenit ținta principală a inamicului de pe frontul de est. Acest lucru este evidențiat și de intensitatea ridicată a luptei și de numărul semnificativ de bombardamente ale Soledarului și împrejurimilor sale – 86 pe zi.

Între timp, canalele de telegrame pro-ruse distribuie deja videoclipuri în care militanții din Wagner Group s-ar fi înrădăcinat în centrul orașului Soledar.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: