Batrîncea și Chicu cer explicații de la Procuratură și SIS, după adresarea legionarilor moldoveni, care luptă în Ucraina
Full Article 3 minutes read

Batrîncea și Chicu cer explicații de la Procuratură și SIS, după adresarea legionarilor moldoveni, care luptă în Ucraina

Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, anunță că a depus o sesizare la Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate și Consiliul Audiovizualului cu privire la imaginile video, difuzate de tv8.md, în cadrul cărora unu grup de moldoveni, care luptă pe frontul din Ucraina, ar răspândi informații calomnioase în adresa cetățenilor țării noastre și i-ar amenință în mod deschis. Totodată, în acest sens s-au expus reprezentanții mai multor partide de stânga. 

Mai exact, vicepreședintele legislativului a solicitat ca organele competente să se expună sub aspect penal și al respectării legislației naționale pe marginea imaginilor video, în care apar legionarii.

“Am solicitat verificarea faptului dacă difuzarea acestei adresări video cade sub incidența articolului 140 Cod Penal al RM (propaganda războiului), 141 (activitatea mercenarilor), 155 (Ameninţarea cu omor ori cu vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii), precum și articolul 70 din Codul Contravențional (calomnie).

Nimeni nu este în drept să împiedice cetățenii țării să-și exprime nemulțumirea față de regimul Maiei Sandu și a partidului său de buzunar PAS. Nimeni nu este în drept să intimideze cetățenii țării. Cei care în campaniile electorale din 2020 și 2021 au promis că vor uni societatea, nu au dreptul să semene ură și frică în societate”, a scris Vlad Batrîncea pe rețelele de socializare.

La acest subiect s-a expus și liderul Partidului „Dezvoltarea și Unificarea Moldovei”, Ion Chicu. Acesta consideră că publicarea acestui video este o amenințare a democrației și dreptului la proteste pașnice în Republica Moldova.

„Nu lăsați războiul din Ucraina să mai facă o victimă „colaterală” – democrația din țara noastră. Asta nicicum nu va afecta Rusia, asta va trăda idealurile pentru care au murit sute de fii ai neamului nostru la Nistru, în 1992. Și asta nicicum nu va ajuta Ucraina, cu siguranță. Dacă închideți ochii la abuzurile antidemocratice și corupția actualei guvernări, veți avea din nou aceeași decepție și rezultat, ca după „istoria de succes” din 2010-2014. Iar noi, moldovenii, vom avea din nou de plătit”, a scris Chicu.

Amintim că pe 5 noiembrie basarabenii, care luptă pe frontul din Ucraina, i-au îndemnat pe oameni să nu participe la protestele organizate în ultima perioadă de Partidul „ȘOR”, socialiști, dar și de liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: