agerpres.ro

Belarus: Svetlana Tihanovskaia i-a dat ultimatum de două săptămâni lui Aleksandr Lukaşenko ca să demisioneze

Svetlana Tihanovskaia, personalitate de prim-plan a opoziţiei belaruse, i-a lansat marţi un ultimatum preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, căruia i-a dat un termen de 13 zile pentru a-şi prezenta demisia, a-i elibera pe toţi deţinuţii politici şi a pune capăt represiunilor poliţiei, avertizând că în caz contrar va fi declanşată o grevă la nivel naţional.

„S-au scurs două luni de criză politică, violenţă şi impunitate. Destul! Aveţi 13 zile pentru a îndeplini aceste trei condiţii”, subliniază Tihanovskaia într-un mesaj transmis prin aplicaţia Telegram.

În cazul în care Lukaşenko, care a fost învestit la sfârşitul lunii septembrie pentru al şaselea mandat, nu respectă aceste condiţii, la 25 octombrie „întreaga ţară va ieşi paşnic în stradă cu un ultimatum popular”, a explicat ea, adăugând că a doua zi, la 26 octombrie, va fi declanşată o grevă naţională, la care vor participa toate întreprinderile din ţară, toate drumurile vor fi blocate, iar magazinele de stat vor fi boicotate.

„Încercaţi să paralizaţi viaţa ţării noastre fără să înţelegeţi că Belarusul este mai puternic decât regimul. Din moment ce aţi aşteptat un ordin, uitaţi-vă că îl aveţi! Şi termenul limită pentru executarea acestuia este 25 octombrie”, i-a transmis Tihanovskaia lui Aleksandr Lukaşenko.

Adresându-se preşedintelui, Tihanovskaia a spus că opoziţia s-a declarat în repetate rânduri dispusă să discute cu puterea, dar un „dialog în spatele gratiilor nu este dialog”, făcând aluzie la întâlnirea lui Lukaşenko, sâmbătă, cu diverşi opozanţi încarceraţi la centrul de detenţie al KGB-ului belarus, relatează Agerpres.

„Aţi bătut întotdeauna bărbaţi, iar acum bateţi femei, copii, bătrâni. Nu încercaţi să prezentaţi asta ca dialog! Aceasta este teroare de stat. Şi fiecare dintre cei care nu au trecut încă de partea poporului este complice al terorii”, a spus ea.

Tihanovskaia se află în exil la Vilnius, capitala Lituaniei, unde a ajuns împotriva voinţei ei, după o „discuţie de opt ore” cu responsabili ai KGB-ului de la Minsk la sediul Comisiei Electorale Centrale la 10 august, fiind ameninţată că cei doi copii preşcolari ai ei vor „rămâne şi fără mamă”, în timp ce tatăl lor se află deja în închisoare.

Ea a prezidat luni prima mare reuniune a reprezentanţilor opoziţiei belaruse din exil, în cadrul căreia ei au insistat asupra organizării de noi alegeri prezidenţiale, întrucât le consideră masiv fraudate pe cele desfăşurate în 9 august şi pun la îndoială procentul de 80% adjudecat de Lukaşenko. Opozanţii belaruşi au mai cerut eliberarea prizonierilor politici şi declanşarea unor anchete asupra actelor de violenţă împotriva manifestanţilor paşnici.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: