Belarus: Svetlana Tihanovskaia i-a dat ultimatum de două săptămâni lui Aleksandr Lukaşenko ca să demisioneze
Full Article 3 minutes read

Belarus: Svetlana Tihanovskaia i-a dat ultimatum de două săptămâni lui Aleksandr Lukaşenko ca să demisioneze

Svetlana Tihanovskaia, personalitate de prim-plan a opoziţiei belaruse, i-a lansat marţi un ultimatum preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, căruia i-a dat un termen de 13 zile pentru a-şi prezenta demisia, a-i elibera pe toţi deţinuţii politici şi a pune capăt represiunilor poliţiei, avertizând că în caz contrar va fi declanşată o grevă la nivel naţional.

„S-au scurs două luni de criză politică, violenţă şi impunitate. Destul! Aveţi 13 zile pentru a îndeplini aceste trei condiţii”, subliniază Tihanovskaia într-un mesaj transmis prin aplicaţia Telegram.

În cazul în care Lukaşenko, care a fost învestit la sfârşitul lunii septembrie pentru al şaselea mandat, nu respectă aceste condiţii, la 25 octombrie „întreaga ţară va ieşi paşnic în stradă cu un ultimatum popular”, a explicat ea, adăugând că a doua zi, la 26 octombrie, va fi declanşată o grevă naţională, la care vor participa toate întreprinderile din ţară, toate drumurile vor fi blocate, iar magazinele de stat vor fi boicotate.

„Încercaţi să paralizaţi viaţa ţării noastre fără să înţelegeţi că Belarusul este mai puternic decât regimul. Din moment ce aţi aşteptat un ordin, uitaţi-vă că îl aveţi! Şi termenul limită pentru executarea acestuia este 25 octombrie”, i-a transmis Tihanovskaia lui Aleksandr Lukaşenko.

Adresându-se preşedintelui, Tihanovskaia a spus că opoziţia s-a declarat în repetate rânduri dispusă să discute cu puterea, dar un „dialog în spatele gratiilor nu este dialog”, făcând aluzie la întâlnirea lui Lukaşenko, sâmbătă, cu diverşi opozanţi încarceraţi la centrul de detenţie al KGB-ului belarus, relatează Agerpres.

„Aţi bătut întotdeauna bărbaţi, iar acum bateţi femei, copii, bătrâni. Nu încercaţi să prezentaţi asta ca dialog! Aceasta este teroare de stat. Şi fiecare dintre cei care nu au trecut încă de partea poporului este complice al terorii”, a spus ea.

Tihanovskaia se află în exil la Vilnius, capitala Lituaniei, unde a ajuns împotriva voinţei ei, după o „discuţie de opt ore” cu responsabili ai KGB-ului de la Minsk la sediul Comisiei Electorale Centrale la 10 august, fiind ameninţată că cei doi copii preşcolari ai ei vor „rămâne şi fără mamă”, în timp ce tatăl lor se află deja în închisoare.

Ea a prezidat luni prima mare reuniune a reprezentanţilor opoziţiei belaruse din exil, în cadrul căreia ei au insistat asupra organizării de noi alegeri prezidenţiale, întrucât le consideră masiv fraudate pe cele desfăşurate în 9 august şi pun la îndoială procentul de 80% adjudecat de Lukaşenko. Opozanţii belaruşi au mai cerut eliberarea prizonierilor politici şi declanşarea unor anchete asupra actelor de violenţă împotriva manifestanţilor paşnici.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: