Benzina și motorina continuă să se scumpească. Ce spune de această dată ANRE

Pe 31 mai, carburanții se scumpesc din nou. Un litru de benzină va fi cu 16 bani mai scump, iar cel de motorină – cu 13. Datele au fost prezentate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Mâine, șoferii vor achita 31,31 lei pentru un litru de benzină, iar pentru motorină – 27,42 lei.

 

anre.md

Reprezentanții ANRE, pe 30 mai, ca urmare a noilor scumpiri declară că creșterile cotațiilor Platts influențează determinant nivelul prețurilor pentru carburanți la pompă.

„Deficitul de produse petroliere generat de războiul din Ucraina și refuzul statelor Uniunii Europene de a importa țiței și produse derivate din Federația Rusă, generează în continuare o creștere semnificativă a prețurilor la combustibil pe plan internațional. În condițiile în care Republica Moldova importă 100% din produsele petroliere consumate, tendințele actuale se reflectă și pe piața națională”, comunică ANRE.

Cei de la Agenție mai spun că prin urmare, cotațiile Platts care reprezintă pentru industria petrolieră valorile de referință în baza cărora se formează prețurile au crescut pronunțat în ultima perioadă.

„La data de 27 mai, cotația la motorină a depășit nivelul de 1150 $/tona, ceea ce este cu 72,41% mai mult decât la începutul anului 2022, iar la benzina de tip COR 95 aceasta a depășit nivelul de 1300 $/tona, ceea ce este cu 75,14% mai mult decât la începutul anului curent și  reprezintă de fapt un record pentru perioada urmărită din ultimii 10 ani”, declară ANRE.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM cere pedepse pentru negarea crimelor comunismului: „E o formă de complicitate morală”

Partidul Național Moldovenesc propune ca negarea crimelor comunismului — inclusiv deportările, foametea organizată și execuțiile — să fie sancționată prin lege. Formațiunea susține că o astfel de măsură este necesară pentru protejarea memoriei victimelor și a demnității naționale, în contextul în care, susține PNM, mai mulți politicieni laudă URSS.

Vedem politicieni care vorbesc despre realizările URSS, în timp ce ignoră suferința a sute de mii de oameni deportați, umiliți și executați în propria lor țară. Noi considerăm că a venit timpul ca R. Moldova să-și apere memoria istorică prin lege. Propunem modificarea Codului penal și introducerea unei pedepse cu închisoare pentru negarea, justificarea sau trivializarea publică a crimelor comise de regimul comunist, inclusiv deportările, foametea organizată, represiunile intelectualilor și execuțiile extrajudiciare. Negarea crimelor comunismului este o formă de complicitate morală în aceste crime”, a declarat liderul PNM, Dragoș Galbur.

PNM susține că exemplul unor țări europene care au condamnat regimurile totalitare ar trebui urmat și de Republica Moldova.

***

Amintim că anterior, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova a solicitat autorităților modificarea Codului Penal, astfel încât negarea crimelor comunismului să fie sancționată.

Solicitarea avenit după declarațiile liderului blocului politic „Победа”, Ilan Șor, care „ar fi negat existența represiunilor comuniste din perioada 1917–1989”. Potrivit unui apel public lansat de organizație, astfel de afirmații „insultă memoria victimelor deportărilor, foametei organizate și a altor crime comise de regimul sovietic”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: