Biroul Național de Statistică: Serviciile comunale s-au scumpit cu peste 93% timp de un an
Full Article 2 minutes read

Biroul Național de Statistică: Serviciile comunale s-au scumpit cu peste 93% timp de un an

În luna iulie, inflația a ajuns la 33,55%. În comparație cu aceeași perioadă, însă a anului trecut, prețurile la produsele alimentare au crescut cu 36,40%, la mărfurile nealimentare cu 24,17% și la servicii prestate populaţiei cu 43,51%. Cel mai mult s-au scumpit tarifele pentru serviciile comunal-locative (cu 93% față de iulie 2021).

Inflația anuală

Prețurile medii de consum în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 33,55%, inclusiv la produse alimentare cu 36,40%, mărfuri nealimentare cu 24,17% și servicii prestate populaţiei cu 43,51%.

Biroul Național de Statistică: Serviciile comunale s-au scumpit cu peste 93% timp de un an

statistica.gov.md

Inflația lunară

Biroul Naţional de Statistică informează că preţurile medii de consum în luna iulie 2022 faţă de luna iunie 202au crescut cu 1,39%.  În luna iulie faţă de iunie curent creșteri mai accentuate au fost marcate la următoarele produse alimentare: ouă de găină – cu 17,5%, zahăr – cu 5,8%, pâine din făină de grâu – cu 1,2%, lapte şi produse lactate – cu 1,1%.

Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate reduceri de preţ la: legume – în medie cu 12,7% (inclusiv la: tomate – cu 35,3%, castraveți cu 12,4%, ceapă – cu 12,7%, usturoi – 11,9%), cartofi – 7,0%, ulei vegetal – cu 2,7%, contribuind împreună la atenuarea creșterii lunare a prețurilor medii de consum cu cca 0,6%.

La mărfurile nealimentare în luna iulie față de iunie 2022 au fost înregistrate creșteri mai semnificative de preț la materialele de construcție pentru întreținerea și repararea locuinței – cu 3,1%. Concomitent, în aceeași perioadă, au fost înregistrate unele reduceri de preț la combustibili și carburanți – cu 0,1%.

Creșteri mai accentuate a prețurilor (tarifelor) la serviciile prestate populației în luna iulie 2022 faţă de luna iunie 2022 au fost înregistrate la serviciile comunal-locative – cu 2,7% (inclusiv la serviciile de furnizare a energiei electrice2 – cu 4,8%) și serviciile transportului de pasageri – cu 20,3%, generând împreună creșterea prețurilor medii de consum cu peste 0,8%.

Inflația de la începutul anului

Prețurile medii de consum în luna iulie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021 (de la începutul anului curent) au crescut cu 21,84%, inclusiv la produse alimentare cu 21,72%, mărfuri nealimentare cu 16,26% și la servicii prestate populaţiei cu 30,25%.

***

Amintim că, în ajun, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Octavian Armașu a anunțat că rata inflației va continua să crească în următoarele luni și va ajunge la 34,3-34,7%, din cauza prețurilor ridicate la energie și alimente.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: