Biroul politici de reintegrare, despre acuzațiile lui Krasnoselski: „Pe ambele maluri ale Nistrului locuiesc cetățeni ai R. Moldova”
Full Article 3 minutes read

Biroul politici de reintegrare, despre acuzațiile lui Krasnoselski: „Pe ambele maluri ale Nistrului locuiesc cetățeni ai R. Moldova”

Biroul Politici de Reintegrare a comentat pentru NM acuzațiile lansate de către liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski în adresa Chișinăului.

„Pe ambele maluri ale Nistrului locuiesc cetățeni ai Republicii Moldova care din păcate se confruntă cu efectele crizei energetice, care se manifestă la nivel regional și care sper că va fi depășită prin eforturi comune și prin susținerea partenerilor internaționali”, a declarat serviciul de presă al instituției pentru NM.

Reacția vine după ce liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat într-o conferință de presă că autoritățile de la Chișinău ar intenționa să șantajeze Rusia prin reducerea volumului de gaz furnizat malului stâng al Nistrului și să provoace tensiuni în rândul societății locale.

„Pur și simplu ne-au luat ostatici! Este de fapt un șantaj. De aceea, aici pot fi împușcați doi iepuri cu un singur foc: și oamenii să fie lăsați fără locuri de muncă, să oprească activitatea întreprinderilor noastre, ca să devenim mai slabi din punct de vedere economic. Și, evident, să șantajeze Rusia”, a menționat Krasnoselski.

***

Amintim că, din noiembrie, Gazprom furnizează Moldovei doar 5,7 mln de metri cubi de gaz pe zi – cu 51% mai puțin decât volumul necesar și prevăzut în contract. În regiunea transnistreană sunt furnizate 2,3 mln de metri cubi (în octombrie volumul a constituit 3,9 mln).

Ministrul Infrastructurii și dezvoltării regionale, vicepremierul Andrei Spînu a menționat că Chișinăul a propus Tiraspolului furnizarea, în noiembrie, a unui volum de 3,9 mln din cei 5,7 mln de metri cub de gaz, cu condiția că malul drept va primi minimum 45% din energia electrică indicată anterior în contractul Centralei de la Cuciurgan cu Chișinăul. Tiraspolul, însă, a căzut de acord cu furnizarea a numai 23% din volum.

Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian consideră că Tiraspolul nu este pregătit să caute o ieșire din criza energetică printr-un dialog constructiv cu Chișinău. „Dacă ne aflăm într-o singură barcă, nu ar trebui să o dezechilibrăm”, a menționat Serebrian.

Tiraspolul, la rândul său, consideră că problema nu este în deficitul de gaz provocat de reducerea volumului furnizat de Gazprom, ci în „acțiunile ilegale ale Chișinăului”. Responsabilul de „relații externe” a regiunii Vitalii Ignatiev a dezvăluit că autoritățile de la Tiraspol i-au expediat o scrisoare președintelui Rusiei Vladimir Putin, dar și în adresa Dumei de Stat, a Consiliului Federației și a conducerii Gazprom, prin care se cere soluționarea problemei gazului.

În cadrul ședinței din 1 noiembrie a așa-numitului Consiliu de Securitate, Tiraspolul a acuzat Chișinăul de acțiuni „fără precedent și care distrug încrederea”, iar în stânga Nistrului a fost declarată stare de urgență în domeniul economic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: