Igor Cecan / NewsMaker

Biroul politici de reintegrare, despre acuzațiile lui Krasnoselski: „Pe ambele maluri ale Nistrului locuiesc cetățeni ai R. Moldova”

Biroul Politici de Reintegrare a comentat pentru NM acuzațiile lansate de către liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski în adresa Chișinăului.

„Pe ambele maluri ale Nistrului locuiesc cetățeni ai Republicii Moldova care din păcate se confruntă cu efectele crizei energetice, care se manifestă la nivel regional și care sper că va fi depășită prin eforturi comune și prin susținerea partenerilor internaționali”, a declarat serviciul de presă al instituției pentru NM.

Reacția vine după ce liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat într-o conferință de presă că autoritățile de la Chișinău ar intenționa să șantajeze Rusia prin reducerea volumului de gaz furnizat malului stâng al Nistrului și să provoace tensiuni în rândul societății locale.

„Pur și simplu ne-au luat ostatici! Este de fapt un șantaj. De aceea, aici pot fi împușcați doi iepuri cu un singur foc: și oamenii să fie lăsați fără locuri de muncă, să oprească activitatea întreprinderilor noastre, ca să devenim mai slabi din punct de vedere economic. Și, evident, să șantajeze Rusia”, a menționat Krasnoselski.

***

Amintim că, din noiembrie, Gazprom furnizează Moldovei doar 5,7 mln de metri cubi de gaz pe zi – cu 51% mai puțin decât volumul necesar și prevăzut în contract. În regiunea transnistreană sunt furnizate 2,3 mln de metri cubi (în octombrie volumul a constituit 3,9 mln).

Ministrul Infrastructurii și dezvoltării regionale, vicepremierul Andrei Spînu a menționat că Chișinăul a propus Tiraspolului furnizarea, în noiembrie, a unui volum de 3,9 mln din cei 5,7 mln de metri cub de gaz, cu condiția că malul drept va primi minimum 45% din energia electrică indicată anterior în contractul Centralei de la Cuciurgan cu Chișinăul. Tiraspolul, însă, a căzut de acord cu furnizarea a numai 23% din volum.

Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian consideră că Tiraspolul nu este pregătit să caute o ieșire din criza energetică printr-un dialog constructiv cu Chișinău. „Dacă ne aflăm într-o singură barcă, nu ar trebui să o dezechilibrăm”, a menționat Serebrian.

Tiraspolul, la rândul său, consideră că problema nu este în deficitul de gaz provocat de reducerea volumului furnizat de Gazprom, ci în „acțiunile ilegale ale Chișinăului”. Responsabilul de „relații externe” a regiunii Vitalii Ignatiev a dezvăluit că autoritățile de la Tiraspol i-au expediat o scrisoare președintelui Rusiei Vladimir Putin, dar și în adresa Dumei de Stat, a Consiliului Federației și a conducerii Gazprom, prin care se cere soluționarea problemei gazului.

În cadrul ședinței din 1 noiembrie a așa-numitului Consiliu de Securitate, Tiraspolul a acuzat Chișinăul de acțiuni „fără precedent și care distrug încrederea”, iar în stânga Nistrului a fost declarată stare de urgență în domeniul economic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ajutorul Chișinăului, motiv de pedeapsă la Tiraspol? Reacția Biroului de Reintegrare după apelul unei organizații adresat Kremlinului

Autoritățile de la Chișinău au oferit în repetate rânduri sprijin locuitorilor din stânga Nistrului, în contextul crizei economice din regiune, însă administrația de la Tiraspol a refuzat ajutorul și a impus sancțiuni cetățenilor care colaborează cu autoritățile constituționale sau acceptă asistența oferită — a precizat Biroul politici de reintegrare pentru NM. Declarația vine în urma apelului lansat de Uniunea Cazacilor din Rusia către autoritățile ruse, în care organizația pro-Kremlin solicită sprijin politic, umanitar, financiar și „de altă natură” pentru Tiraspol.

„Chișinăul în repetate rânduri a propus și a reiterat disponibilitatea de a interveni cu diferite forme de asistență pentru persoanele din regiune aflate dificultate. Tiraspolul nu doar că a refuzat această asistență, ci și a stabilit forme de pedepsire a cetățenilor pentru cooperarea cu autoritățile constituționale sau acceptarea ajutoarelor oferite pe malul stâng al Nistrului. Din aceste considerente, asistența poate fi oferită și se acordă doar în perimetrul controlat de autoritățile Republicii Moldova (ajutoare materiale, asistență medicală, protecție socială, angajarea în câmpul muncii, continuarea procesului educațional, documentarea cu acte de model național etc.).

De asemenea, pentru depășirea crizei economice din regiune rămâne disponibilă asistența financiară propusă de Republica Moldova în comun cu Uniunea Europeană, iar pentru aceasta Tiraspolul este necesar să marcheze progrese reale în unele domenii, în special în îmbunătățirea situației drepturilor omului, inclusiv în eliminarea barierelor artificiale în calea liberei circulații”,
au precizat reprezentanții Biroului de Reintegrare pentru NM.

Precizăm că Uniunea Cazacilor din Rusia – o organizație cu sprijin oficial, care acționează pentru promovarea ideologiei naționaliste ruse și extinderea influenței Kremlinului, inclusiv în regiuni precum Transnistria, Donbas și Crimeea –  a adresat recent un apel deschis conducerii Federației Ruse. Aceasta cere, printre altele, un mecanism simplificat de obținere a cetățeniei ruse pentru locuitorii din stânga Nistrului și prin care acuză Chișinăul că ar exercita „presiuni sistematice” asupra regiunii.

Într-o declarație publică, Partidul Liberal a condamnat, pe 11 iulie, apelul lansat de organizația rusă și a calificat demersul acesteia „drept o ingerință directă în afacerile interne ale Republicii Moldova și o nouă tentativă de destabilizare a situației în regiune”.

PL a reafirmat, în acest context, sprijinul pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, retragerea completă a trupelor ruse din stânga Nistrului, consolidarea parteneriatului strategic cu România și aderarea țării la UE și NATO: „Cazacii lui Putin pot bate tobele războiului cât vor. Republica Moldova nu va fi niciodată gubernie rusească. Republica Moldova se va uni cu Țara-Mamă România”.

***

Regiunea transnistreană a rămas fără gaz rusesc, livrat anterior la un preț preferențial, începând cu 1 ianuarie 2025. După decizia Moscovei de a sista complet livrările către Republica Moldova și, implicit, către regiunea din stânga Nistrului, Tiraspolul se confruntă cu o criză economică severă. Așa-zisele autorități locale prelungesc periodic starea de urgență economică și recunosc public că toate rezervele, inclusiv financiare, au fost epuizate.

Chișinăul a propus sprijin pentru populația regiunii transnistrene, cu ajutorul Uniunii Europene, însă administrația de la Tiraspol a refuzat oferta. Fondurile europene rămân, totuși valabil, în cazul în care Tiraspolul își va revizui poziția, au precizat anterior reprezentanții Biroului politici de reintegrare.

Între timp, conducerea Republicii Moldova a avertizat, recent, că Federația Rusă ar putea încerca să exploateze vulnerabilitățile din regiune în contextul viitoarelor alegeri parlamentare din țara noastră, planificate pentru 28 septembrie.

***

În prezent, în regiunea transnistreană se află aproximativ 1.500 de soldați care poartă însemnele Federației Ruse. Majoritatea sunt însă localnici înrolați sub comanda administrației nerecunoscute, instaurată în urma conflictului înghețat de acum 33 de ani. Deși autoritățile de la Chișinău și instituțiile internaționale cer constant retragerea acestora, Rusia așa și nu a dat curs solicitărilor.  


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: