„Blocatul drumurilor nu ajută pe nimeni”. PAS reacționează la protestul agricultorilor
Full Article 3 minutes read

„Blocatul drumurilor nu ajută pe nimeni”. PAS reacționează la protestul agricultorilor

Deputatul partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a venit cu o reacție la protestul fermierilor. Parlamentarul susține că Guvernul de la Chișinău nu poate aloca toată suma destinată pentru dezvoltarea economică doar producătorilor de porumb și floarea soarelui, care au ieșit  tehnica agricolă, în mare parte, în stradă. Marian a chemat fermierii la un protest pașnic și civilizat.  

„Nemulțumirile producătorilor de porumb și floarea soarelui, cei care protestează acum în piață, pot fi înțelese. Guvernul, în doi ani, a dublat suma subvențiilor în domeniul agricol și la ultima rectificare bugetară, a alocat încă 300 milioane pentru aceștia. Dar Guvernul NU poate aloca toată suma alocată pentru dezvoltarea economică doar pentru porumb și floarea soarelui. Agricultura mai înseamnă și zootehnie, fructe, produse alimentare, vinăriile, nemaivorbind de celelalte domenii economice”, susține deputatul PAS Radu Marian.

Parlamentarul a făcut apel la fermierii protestatari. El i-a îndemnat să manifeste civilizat și pașnic, fără să blocheze trasee sau să creeze tensiuni.

„Cultivatorii de porumb și floarea soarelui trebuie să înțeleagă că atunci când blochează drumurile, le blochează și pentru cei din IT, și pentru vinificatori, pentru producătorii de carne, mobilă, electronică, haine etc. Blocatul drumurilor are repercusiuni pentru întreagă economie, nemaivorbind de ceilalți cetățeni, sau servicii de urgență. Iar asta nu ajută pe nimeni, nici pe producătorii de porumb și floarea soarelui. Dreptul la protest este fundamental, dar protestul trebuie să se desfășoare civilizat”, a conchis Marian.

***

Precizăm că fermierii s-au deplasat cu tractoarele spre capitală, pe 22 noiembrie. Circulația rutieră pe șoseaua Hîncești, la intrarea în Chișinău, a fost blocată în seara zilei de ieri de zeci de fermieri care au ajuns la Chișinău pentru a protesta împotriva inacțiunilor Guvernului în raport cu problemele lor. Poliția a făcut apel la agricultori să elibereze strada și a menționat că îi va sancționa pe toți cei care periclitează libera circulație. Ulterior, oamenii legii au deblocat șoseaua. Detalii – AICI.

În dimineața zilei de 23 noiembrie, agricultorii au pornit cu tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Manifestația s-a lăsat, însă, cu incidente violente. Pe șoseaua Hîncești, un agricultor și un șofer, nemulțumit de ambuteiajele create de fermieri, s-au luat la îmbrânceli. La scurt timp, pe rețelele de socializare au fost distribuite imagini video în care mai mulți manifestanți atacă o mașină a poliției. Pentru a dispera mulțimea, la fața locului au intervenit mascații de la Fulger. Detalii – AICI.

Inspectoratul General al Poliției a condamna acțiunile agresive ale agricultorilor prezenți pe șoseaua Hîncești, prin care au atentat la bunurile statului provocând Poliția prin altercație. Oamenii legii au dat asigurări că toți fermierii implicați în incident, cât și organizatorii, vor fi documentați corespunzător, în baza Legii.

***

Amintim că Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că va ieși la un protest masiv, împreună cu Federația Națională a Fermierilor. Manifestanții intenționau să desfășoare un protest non-stop, în PMAN, în perioada 21 noiembrie – 31 decembrie și un marș la fel zilnic în perioada 22-26 noiembrie. Potrivit unei declarații prealabile a Asociației Forța Fermierilor și Federației Naționale a Fermierilor din Moldova către Primăria Chișinău, circa 1 000 de protestatari intenționează să iasă la protest, cu 500 unități de tehnică agricolă. De ce sunt „supărați” pe Guvern și ce spun autoritățile, vezi AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: