Максим Андреев, NewsMaker

BNM menține rata de bază neschimbată. Care este motivul

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să mențină neschimbate valorile principalelor instrumente de politică monetară, se anunță într-un comunicat al BNM. 

Astfel, este menținută rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 3,25 la sută anual. Totodată, rămân neschimbate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight de 6,25 la sută și, respectiv, 0,25 la sută anual.

De asemenea, la același nivel rămâne norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă – 34,0 la sută din baza de calcul, precum și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă – 21,0 la sută din baza de calcul.

BNM menționează că la baza acestei hotărâri a stat evaluarea informațiilor macroeconomice disponibile din mediul intern și cel extern, la fel, asumările aferente noii runde de prognoză și perspectivele condițiilor economice interne.

Totodată, situația actuală denotă un grad sporit de incertitudine referitoare la amploarea crizei generate de COVID-19, recuperarea economică ulterioară și evoluția prețurilor la materia primă și resursele energetice pe plan global. În același timp, condițiile meteorologice ar putea genera o recoltă modestă în anul 2020.

În prezent, se atestă presiuni dezinflaționiste care se vor manifesta în continuare, ceea ce a determinat orientarea măsurilor de politică monetară din ultima perioadă spre atenuarea consecințelor cauzate de pandemie și susținerea cererii agregate. BNM susține că actuala rată de bază este stimulativă și creează condiții pentru susținerea procesului de creditare.

Precizăm că BNM va monitoriza în continuare situația macroeconomică determinată de implicațiile pandemiei și va veni cu măsurile necesare pentru menținerea unui nivel suficient de lichiditate al băncilor licențiate, în susținerea unui sistem bancar viabil și stabil.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Fostul șef SIS Vitalie Pîrlog, suspectat de participare la ştergerea unor notificări roşii ale Interpol, extrădat în Franţa: Presa

Fostul ministru al Justiției și ex-director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, arestat în Emiratele Arabe Unite la mijlocul lunii iunie, ar fi fost extrădat și inculpat vineri în Franța, potrivit publicației franceze Le Monde.

Pîrlog ar fi fost extrădat vineri, 18 iulie, la Paris, a declarat o sursă judiciară pentru presa franceză. Potrivit acesteia, fostul ministru ar fi fost pus sub acuzare pentru înşelăciune în bandă organizată, folosirea unui document administrativ fals pentru a procura impunitatea autorului unei infracţiuni, trafic de influenţă pasiv al unui funcţionar public străin, corupere activă în bandă organizată a unui funcţionar public străin şi sustragerea de la arestarea sau cercetarea unui infractor.

Suspectul ar fi solicitat o amânare a prezentării sale în faţa unui judecător de libertate şi custodie, care va trebui să decidă în scurt timp dacă îl va încarcera sau îl va lăsa în libertate. În aşteptarea acestei dezbateri, Pîrlog ar fi fost încarcerat, potrivit sursei judiciare.

Autoritățile de la Chișinău nu au venit, deocamdată, cu informații la acest subiect.

Amintim că, potrivit unei investigații publicate în decembrie 2024 de Bloomberg, Vitalie Pîrlog ar fi fost implicat într-o schemă de corupție prin care erau șterse din baza de date a Interpolului „notificările roșii” pentru persoane aflate în căutare internațională. Anchetatorii susțin că, profitând de influența sa în cadrul Comisiei de control al fișierelor Interpol, Pîrlog și complicii săi ar fi facilitat blocarea alertelor pentru zeci de persoane căutate pentru infracțiuni grave, inclusiv fraudă financiară și trafic de droguri. În schimbul acestor servicii, gruparea ar fi obținut milioane de dolari. Schema ar fi funcționat din 2022 până la începutul lui 2023, când Interpolul a demarat o anchetă oficială.

În iunie 2024, procurorii anticorupție din Moldova, în colaborare cu autoritățile franceze și FBI, au efectuat peste 30 de percheziții în acest dosar și au reținut mai mulți suspecți, inclusiv la șeful Biroului Interpol din Moldova în acea perioadă, Viorel Țentiu.

Pe 19 iunie, Vitalie Pîrlog a fost reținut în Dubai, la solicitarea Franței.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: