Andrei Mardari / NewsMaker

Bolea, despre blocul din Durlești afectat de incendiu: „Sunt mult mai multe încălcări”

În cazul blocului din Durlești afectat de incendiu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, susține că, la o primă vedere, există mult mai multe încălcări. Oficialul a spus că se va pronunța după ce Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică (INST) va prezenta expertiza. Potrivit lui Bolea, tot INST va anunța cine a semnat recepția finală a lucrărilor la bloc. Între timp, ministrul a anunțat că s-a început elaborarea proiectului pentru construcția acoperișului temporar, urmând ca ulterior să înceapă lucrările propriu-zise.

Solicitat să comenteze declarația Primăriei Durlești, potrivit căreia mansarda a fost construită fără autorizație, Bolea a spus că la acest subiect vor veni cu o declarație reprezentanții INST.

Întrebat dacă, vizual, blocul trecea de linia roșie, Bolea a răspuns: „Eu prefer să vorbim cu documentele în față. Atunci când vor veni colegii de la INST și ne vor spune toată expertiza lor, atunci noi o să venim în spațiul public și vom informa toată lumea despre condițiile care au fost impuse de către proiectanți, ce s-a ținut cont, ce nu s-a ținut cont. Acolo nu numai liniile roșii, mai sunt și liniile de înaltă tensiune. Cunoaștem cu toții că acesta a fost unul dintre motivele care nu a permis pompierilor să se ridice până la ultimul etaj, până nu a fost deconectată acea linie de înaltă tensiune că erau în pericol pompierii. La o primă vedere sunt mult mai multe încălcări, dar eu cred că noi trebuie să ajungem să vorbim cu actele în față. (…) Cred că în cel mai scurt timp, INST va veni cu o părere bine bazată și argumentată pe analiza documentelor”.

Ministrul a mai spus jurnaliștilor că tot INST va spune cine a semnat procesul-verbal de recepție finală a lucrărilor de construcție a blocului.

Linia roșie este o limită stabilită în planurile urbanistice care separă terenurile pe care se poate construi de cele rezervate domeniului public, cum ar fi străzile sau rețelele de utilități. 

În după amiaza zilei de 16 mai, mansarda blocului de locuințe de pe strada Tudor Vladimirescu 75 din Durlești a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul a fost lichidat complet în dimineața zilei de 17 mai, distrugând aproximativ 1500 m² de acoperiș.

Ministerul Infrastructurii a dispus un control prin Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică.

Guvernul a anunțat că familiile afectate vor primi vouchere pentru necesități urgente și cazare.

Reprezentanții PAS au menționat că 180 de apartamente au fost afectate, dintre care 16, aflate la mansardă, au fost complet distruse. Potrivit formațiunii, cinci familii sunt cazate temporar în cămine studențești, iar în zilele următoare urmează să fie ridicat un acoperiș provizoriu. De asemenea, PAS a solicitat sprijin financiar din fondurile de rezervă ale Durleștiului și Chișinăului și a cerut convocarea Comisiei pentru Situații Excepționale în capitală, pentru acordarea de ajutoare materiale. Primarul Ion Ceban a spus că Guvernul trebuie să intervină, dar că se caută soluții pentru a aloca 3 milioane de lei din bugetul Chișinăului.

Ministrul Muncii a anunțat un ajutor de 10.000 de lei pentru fiecare familie afectată.

Primăria Durlești a raportat că mansarda arsă a fost construită fără autorizație.

Între timp, pompierii au stabilit cauza probabilă a incendiului. Focul ar fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor de apărare împotriva incendiilor în timpul unor lucrări cu foc deschis.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) „Doi pentru justiție, nouă pentru sine”: deputații și-au evaluat activitatea la sfârșitul mandatului

Deputații celui de-al unsprezecelea mandat și-au încheiat activitatea și se pregătesc pentru noi alegeri. În așteptarea verdictului alegătorilor, reporteri NewsMaker Corina Malcoci a întrebat parlamentarii cum își evaluează propriile performanțe. Unii au evitat răspunsurile directe, invocând viitoarele scrutinuri. Alții au fost mai sinceri: socialiștii au deplâns faptul că doar câteva dintre sute de inițiative propuse au fost adoptate, acordându-și note modeste. Grigore Novaс, de exemplu, a acordat nota „2” pentru reformele în justiție, educație și domeniul social, în timp ce Bogdan Țîrdea a acordat ironic nota „9”. Reprezentanții PAS susțin că au obținut rezultate tangibile: inițiativele lor aduc roade, mai ales în domeniile social și muncă. Olesea Stamate a recunoscut atât realizări, cât și greșeli, iar Iulia Dascălu a evidențiat legea privind protecția animalelor. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a lăudat rapiditatea activității legislative și a subliniat contribuții în toate domeniile cheie – de la justiție până la educație.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: