Bolton consideră „lichidarea” regiunii transnistrene, una din prioritățile NATO
Full Article 2 minutes read

Bolton consideră „lichidarea” regiunii transnistrene, una din prioritățile NATO

Fostul consilier american pentru securitate națională, John Bolton, consideră că NATO ar trebui să „lichideze regiunea transnistreană nerecunoscută” și „să facă presiuni asupra Rusiei” pentru reunirea Moldovei. După cum a remarcat Bolton într-un articol publicat pe 26 noiembrie pe 19fortyfive.com, „NATO trebuie să înceapă să rezolve „conflictele înghețate” și să elimine alte combinații rusești de potențiali noi membri NATO”.

„Una dintre măsurile care ar trebui să devină prioritară este eliminarea regiunii transnistrene, formațiune artificială care este complet dependentă politic de Rusia. Făcând presiuni asupra Moscovei pentru a realiza reunificarea completă a Moldovei, îi vom abate atenția lui Putin de la Ucraina. O altă distragere a atenției ar putea fi atenția internațională sporită acordată provinciilor capturate Georgia, Abhazia și Osetia de Sud”, a spus Bolton.

Reamintim că în luna mai, într-un articol publicat de nationalreview.com, Bolton și-a exprimat și opinia că Washingtonul ar trebui să acționeze decisiv în ceea ce privește reîntregirea Moldovei.

„Moldova, strânsă între Ucraina și România, este un conflict înghețat gata să fie dezghețat. Transnistria presupusă independentă, o invenție rusă, există în afară de Moldova doar datorită prezenței militare constante a Moscovei. Doar atragerea atenției internaționale asupra acestei anomalii post-Război Rece ar putea speria Kremlinul, iar un nou guvern hotărât de la Chișinău oferă acum Washingtonului ocazia de a face un pas înainte”, a spus Bolton la acea vreme.

Menționăm că în 2019, președintele american de atunci Donald Trump l-a demis pe John Bolton din funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională. Apoi Trump a spus că administrația sa nu a fost de acord cu multe dintre propunerile politicianului.

În 2019, Bolton a făcut o vizită în Moldova și s-a întâlnit cu Maia Sandu, care era pe atunci prim-ministru. În timpul întâlnirii, Bolton a spus că Statele Unite „nu au nicio aspirație în această regiune”. „Vrem să vedem Moldova independentă”, a spus el.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: