Mesaje despre alertă cu bombă în instituții publice din regiunea transnistreană sunt recepționate deja a treia zi la rând. Autorii mesajelor cer eliberarea Transnistriei de „ocupația rusă”. NM a analizat ce se știe despre „bombele” din școlile, centrele comerciale și de la uzina metalurgică din stânga Nistrului și ce cred despre situația creată cei de la Tiraspol și de la Chișinău.
Ce s-a întâmplat
Luni, 21 martie, Ministerul de Interne din Transnistria a anunțat că aproape toate instituțiile de învățământ din Bender, Râbnița, Dubăsari și Camenca au primit mesaje despre dispozitive explozibile instalate în școli.
„Nu vom mai tolera ocupația rusă. Cerem eliberarea Transnistriei de ocupația rusă. În cazul în care solicitările nu vor fi îndeplinite, vom declanșa explozii în școli. Slavă Moldovei. Moarte rușilor”, se menționează în aceste mesaje.
Școala de cadeți de la Tiraspol și universitatea din acest oraș (foto), au primit asemenea mesaje. În total, 58 de instituții de învățământ au primit astfel de mesaje numai în ziua de luni. Dispozitivele explozibile nu au fost depistate nicăieri.
Cu toate acestea, administrația regiunii transnistrene a decis să transfere toate școlile în regim online. Ce-i drept, elevii din regiune vor avea vacanță chiar de săptămâna viitoare.
În ziua următoare, pe 22 martie, pe poșta administrației publice Râbnița a parvenit un mesaj despre dispozitive explozibile instalate în două centre comerciale din localitate: „Lux” și „Elit”. De data aceasta, autorii mesajelor nu au înaintat niciun fel de revendicări.
Seria alertelor false cu bombă continuă în Transnistria pentru a treia zi consecutiv. Încă două amenințări au fost expediate pe 22 și 23 martie. De această dată, autorii au indicat că obiectele explozive sunt amplasate la Uzina metalurgică din Râbnița și în două magazine. Niciunul dintre mesaje nu s-a adeverit.
„Acestea au fost trimise la adresa electronică a administrației de stat din Râbnița. Una dintre ele a fost expediată în seara de 22 martie, în jurul orei 21:00. Autorii au indicat că a fost minat teritoriul uzinei metalurgice. Un alt mesaj a parvenit miercuri, 23 martie, la ora 7:30. De această dată, în scrisoare scrie că obiectele explozive sunt plasate în clădirile a două magazine: Baikal și Masterok. La fața locului au intervenit specialiștii, care au verificat clădirile și teritoriile adiacente. Niciunul dintre mesajele primite în ultimele zile nu s-a confirmat”, au menționat reprezentanții așa numitului „Minister de Interne” din regiunea transnistreană.
Cum este comentată această situație la Tiraspol și la Chișinău
Comentând această situație pe rețelele de socializare, Vadim Krasnoselski, liderul regiunii transnistrene, a menționat că, de regulă, autorii unor astfel de mesaje se află în afara Transnistriei.
„Experiența recentă a demonstrat că adesea, autorii mesajelor despre presupusa minare a spațiilor publice și a instituțiilor sociale se află departe de hotarele țării. De data aceasta, „declanșatorii” au decis să adauge politică în jocurile lor. Nu vom permite să semănăm discordie etnică”, a scris Krasnoselski, îndemnând la calm locuitorii din regiune.
Nu am reușit să obținem un comentariu detaliat de la serviciul de presă al liderului regiunii: la momentul publicării acestui articol, nu au răspuns la solicitarea NM.
Nici cei de la MAI din Transnistria nu au comentat situația, remarcând că toată informația există pe site-ul ministerului.
Cei de la Biroul pentru Reintegrare din Moldova au numit această situație „o provocare evidentă, menită să răspândească panică și să creeze ură și controverse în societate”.
„Condamnăm cu fermitate acțiunile de acest gen, mai ales că au fost vizați copiii. Și sperăm că făptații vor fi găsiți și trași la răspundere conform legii”, au menționat pentru NM cei de la Biroul pentru Reintegrare.
Aceștia au adăugat că au fost informate autoritățile de stat care ar trebui să se ocupe de identificarea autorilor mesajelor respective.
Și Vladimir Iastrebceak, fostul ministru de interne al regiunii transnistrene, și-a expus aceeași opinie. Într-o discuție cu NM, acesta a numit mesajele „o provocare politică”.
„Îmi este greu să cred că ar fi o glumă banală. Este mai degrabă o provocare politică îndreptată spre o anumită destabilizare. Acest lucru creează nervozitate în societate, ceea ce era și de așteptat”, consideră Iastrebceak.
El consideră că este vorba despre „o nouă tentativă de destabilizare a situației din Transnistria”.
„Situația stabilă din Transnistria provoacă anumite emoții pentru cineva. Cu atât mai mult că atenția mai multor regiuni și structuri este concentrată acum asupra acestui teritoriu. E greu de spus, cine anume ar putea sta [în spatele acestei provocări]. Iar să faci acum niște presupuneri e ca și cum ai ghici. Și nu va fi mare folos pentru cineva. Este necesară o investigație calmă. Există o componentă clară a infracțiunii – mesaj fals despre un act de terorism. Trebuie de căutat, cine ar putea să facă acest lucru din punct de vedere tehnic”, consideră expertul.